Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat

Grote schade door vogels voor fruitsector

Maandag 28 augustus 2017
Grote schade door vogels voor fruitsector
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Vogels zoals kraaien, kauwen en mezen zorgen voor veel schade in de fruitsector. Ze pikken het fruit aan dat daardoor gaat rotten en onverkoopbaar wordt. Volgens Cees Masteling, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie, wordt de schadepost voor de boeren steeds groter.

"Vijf jaar geleden hoorde je er niemand over en nu word ik constant gebeld. Goede oogsten worden erdoor verpest." zegt de voorzitter. Waarom de vogels meer schade veroorzaken, is niet bekend. Misschien is er minder ander voedsel voor de dieren, of groeit de populatie hard. Dat moet nog onderzocht worden.

Compensatie
De Nederlandse Fruittelers Organisatie wil het probleem samen met Faunabeheer aanpakken. Masteling zegt het prima te vinden dat er goed voor vogels gezorgd wordt, waardoor de populatie toeneemt. Maar als de telers daar last van hebben, moeten de consequenties volgens hem samen gedragen worden. Hij wil een compensatie voor de schade. Tot vorig jaar was daar nog een regeling voor, maar daar heeft het Faunafonds een streep door gezet. Masteling wil dat die regeling terugkomt.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Flevolamb
Flevolamb
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top