Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat

Coloriet waardeert dementievriendelijk Dronten

Dinsdag 3 oktober 2017
Coloriet waardeert dementievriendelijk Dronten
Foto: Coloriet - rechtenvrije foto

BIDDINGHUIZEN - Gemeente Dronten wil een dementievriendelijke samenleving zijn. De hele raad ondersteunde afgelopen donderdag een VVD motie. Aukje Reinders, bestuurder bij zorgorganisatie Coloriet heeft waardering voor deze stap. "We moeten als samenleving naast en om de inwoners heen gaan staan die met de nare ziekte dementie te maken krijgen, ook hun familie." Velen zijn pioniers en hebben Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant gemaakt tot wat het nu is.

"Het is belangrijk dat de taboe wordt doorbroken. Het gaat ons eigenlijk allemaal aan, want één op de vijf mensen krijgt later dementie. Het is de snelst groeiende doodsoorzaak waarvoor nog steeds geen medicijn is".

De helft in beeld
In de gemeente Dronten zijn nu ongeveer 600 inwoners die dementie hebben. Dat vertelt Roel Mulder, verpleegkundig specialist ouderengeneeskunde bij Coloriet de Regenboog en veelvuldig spreker bij het Alzheimer Café. "De schatting is dat dit aantal in 2020, dus over vier jaar, al 700 is en in 2040 zo'n 1500 mensen. Een verdubbeling." Bij de huidige zorgaanbieders (naast de wijkzorg, woonzorgcentrum en dagcentrum van Coloriet ook andere thuiszorgorganisaties en dagopvangcentra) zijn ongeveer 300 cliënten in beeld. Dit betekent dat de andere helft eigenlijk geen goede ondersteuning krijgt.

Scholing van medewerkers
De gemeente kan vanuit haar eigen rol als uitvoerder van de WMO niet alleen een bijdrage leveren aan de ondersteuning maar ook aan kennisoverdracht doen. Coloriet wil met haar casemanagers dementie, in de gemeente Dronten zijn dat Mariette Baarsen en Ilse Bouma, actief meedenken en scholing verzorgen aan medewerkers van de gemeente of bedrijven om zo meer bekendheid te geven aan dementie en hoe je met dementerende mensen omgaat. Zodat zij mee kunnen doen in de samenleving.

Handen ineenslaan
"Wij merken in de praktijk dat mantelzorgers tegen veel onbegrip aan lopen en daardoor veel stress ervaren en dan dreigt sociaal isolement. Wij worden er bij geroepen via de huisarts als de situatie escaleert", aldus Roel Mulder. Het is belangrijk dat betrokkenen de route kennen tijdens het traject. Door de handen ineen te slaan, kunnen we naast ze lopen, zodat men ondersteuning krijgt wanneer nodig. Zo kunnen we crisisopname voorkomen. Vaak horen wij: "Had ik het maar eerder geweten."

Thuis wonen nog lang verantwoord met ondersteuning
Coloriet is voor thuis wonen. Roel Mulder: "Als er voor mensen met dementie voldoende dagopvang mogelijkheden zijn, is thuis wonen nog lang verantwoord mogelijk." Bovendien zijn er hulpmiddelen als domotica, zodat iemand die bijvoorbeeld van fietsen houdt er nog steeds op uit kan. Hierbij is ondersteuning voor de mantelzorgers ook belangrijk. Dit alles kan met huishoudelijke hulp of wijkzorg, maar ook met een luisterend oor bij Steunpunt Mantelzorg in De Meerpaal of het Alzheimer Café.

Nieuw concept in aanvraag bij gemeente
Als thuis wonen echt niet meer gaat, dan biedt Coloriet veilige woonomgeving, zowel kleinschalig als grootschalig. Aukje Reinders: "Graag willen wij in Dronten ook een tussenvorm realiseren. Wij hebben samen met projectontwikkelaar Coresta hiervoor een concept ontwikkeld, waarvan de aanvraag bij de gemeente is ingediend."

Meer informatie staat op www.coloriet.nl.

Coloriet / Redactie BHZNet.nl

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Coloriet
Installatietechniek Schaap
Installatietechniek Schaap
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top