Kjell's Opslag Kjell's Opslag
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Verkeersschool Kooij & Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Flevolamb Flevolamb
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems

Actiegroep Vlieg Op blijft zich hardmaken voor Biddinghuizen

Vrijdag 10 november 2017
Actiegroep Vlieg Op blijft zich hardmaken voor Biddinghuizen
Frank Pels tijdens de najaarsvergadering van Dorpsbelangen
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Ook nu de contouren van de luchthaven bij Lelystad steeds duidelijker worden, alsmede de gevolgen voor de omwonenden, omgeving en ruimtelijke inrichting, blijft de actiegroep 'Vlieg op' zich inzetten voor de Biddinghuizer belangen. Dat bleek woensdagavond uit de presentatie van Frank Pels tijdens de najaarsvergadering van Dorpsbelangen.

Pels bracht de aanwezigen bij de vergadering op de hoogte van de actuele stand van zaken en gaf een inkijkje in de voorgeschiedenis van het luchthavendossier. Pels is zelf al sinds 2003 actief bezig met het onderwerp.

Vlieghoogtes
"Het luchthavenbesluit ligt er sinds 2015, dus daar veranderen we niets meer aan", vertelde Pels. "De luchthaven komt er dus". De vlieghoogtes - en dan met name die buiten Flevoland - zijn echter pas recentelijk bekend geworden. Doordat vliegtuigen onder het verkeer van Schiphol moeten blijven, wordt er bijna tot de Duitse grens gevlogen op een hoogte van rond de 1800 meter. Daardoor zijn er nu ook diverse actiegroepen op 'het oude land' opgericht. Die roeren zich onder andere aanstaande zaterdag, tijdens een manifestatie bij de luchthaven/Aviodrome.


Kaarten en geluidsoverlast
Met een aantal overzichtelijke kaarten, toonde Pels in een boeiende uiteenzetting de gevolgen voor Biddinghuizen. De vliegroutes lopen over de lijn Mosselweg/Alikruikweg. Daar zal de verwachte geluidssterkte 68db zijn. Aan de oostrand van Biddinghuizen, in De Graafschap, ligt dit rond de 60db. Aan de kant van het kanaal zal dit ongeveer 56.2db zijn.

Geluidsmetingen
Op een aantal plaatsen in Biddinghuizen (Klaversingel, Bakhuis, Parksingel en Baan) worden al ongeveer een jaar 'nul-metingen' gemaakt. Daarmee kan in de toekomst worden vergeleken in hoeverre de geluidsniveaus zijn toegenomen. De metingen zijn te bekijken via deze rechtstreekse link van Sensornet.

Op de kaart de gebieden die volgens de MER veel geluidsoverlast krijgen in het groen, en de gebieden die volgens nieuwe berekeningen meer overlast krijgen in het rood

Inzet
Onder andere via de internetconsultatie van het ministerie is geprobeerd het ministerie op andere gedachten te brengen. De inzet is onder andere de voor Biddinghuizen gunstigere B++ routes, waarbij vliegtuigen al vóór Biddinghuizen afbuigen en Flevoland verlaten, te onderzoeken. Ook wordt gevraagd de vliegtuigen eerder te laten doorstijgen. Bij doorstijgen wordt extra gas gegeven, wat leidt tot meer geluid. In het huidige ontwerp ligt dit doorstijgen bij de woonkern Biddinghuizen, aangepast zou dat verder van de woonkernen gebeuren. Wellicht dat dit via een klankbordgroep nog worden bewerkstelligd.

Manifestatie
De actiegroep 'Vlieg Op' neemt niet zelf deel aan de manifestatie van aanstaande zaterdag, maar ondersteunt de actie wel. Pels riep ook tijdens de vergadering van Dorpsbelangen op de actie te bezoeken en 'alles wat lawaai maakt' mee te nemen voor een lawaaidemonstratie. De manifestatie is van 10.00 tot 12.00 uur bij het Aviodrome bij Vliegveld Lelystad.

Kijk voor meer informatie op http://www.geenvliegroutesbhz.nl/.

Redactie BHZNet.nl

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Vliegveld Lelystad
Gicom Composting Systems
Gicom Composting Systems
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 18.5 °C
  • 0.0 mm
  • 21.6 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Tourmanager 2019
BHZNet Tourmanager 2019 BHZNet Tourmanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
40 jaar AH Schuurhuis 40 jaar AH Schuurhuis 40 jaar AH Schuurhuis
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top