Klusbedrijf Johan Bramer Klusbedrijf Johan Bramer
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Terrascompleet.nl Terrascompleet.nl
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling

Provincie wil toch zonneparken in landelijk gebied

Woensdag 29 november 2017
Provincie wil toch zonneparken in landelijk gebied
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - De provincie wil grootschalige zonneparken in het landelijk gebied toestaan, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Daarmee neemt de provincie afscheid van het beleid dat zonneparken op landbouwgrond in principe niet zijn toegestaan. Dat blijkt uit een voorstel dat Provinciale Staten woensdagmiddag voor het eerst bespreken.

Duizend hectare
De provincie zei in mei aan een plan te werken om in 2025 duizend hectare in het landelijk gebied beschikbaar te stellen voor zonneparken. Daarmee wil Flevoland bijdragen aan de opgave om meer duurzame energie op te wekken. Tweederde van de energie moet komen van zonnepanelen op woningen, bedrijven en boerderijen. Een deel komt op braakliggende bedrijventerreinen te liggen en tien procent van zonneparken in het landelijk gebied.

Kaders of bouwstenen van de provincie
​De provincie is steeds tegen zonneparken op landbouwgrond geweest, omdat Flevolandse grond erg geschikt is voor akkerbouw. Na overleg met gemeenten, maatschappelijke organisaties en initiatiefnemers van zonneparken willen Gedeputeerde Staten dit beleid nu aanpassen. Daarbij wordt geen pasklaar antwoord voor elk initiatief gegeven, maar stelt de provincie kaders of bouwstenen op.

Maximaal een kwart eeuw
Zo wil de provincie ruimte bieden aan elk initiatief en nagaan hoe een plan ruimtelijk, economisch en maatschappelijk past. Gemeenten krijgen meer vrijheid om initiatieven mogelijk te maken, waarbij het streven is om de energiedoelstelling te halen. Wel verdient het de voorkeur dat zonneparken op plekken komen waar al kabels of windparken zijn, en ze kunnen worden ingepast in het landschap. Zonneparken zijn ook alleen toegestaan zolang hun technische en economische levensduur strekt, met een maximum van 25 jaar.

Niet op de laatste plaats wil de provincie dat er maatschappelijke steun is bij omwonenden en bedrijven van een zonnepark, en dat zij er in kunnen deelnemen.

Onderzoek
Volgens een onderzoek van Motivaction in opdracht van de provincie staat 53 procent van de Flevolanders positief tegenover zonneparken in het landelijk gebied. Dertien procent is tegen.

Flevolanders willen volgens die enquête het liefst dat zonneparken langs bestaande infrastructuur komen, zoals dijken, wegen en spoorlijnen. De meeste steun is er in oostelijk Flevoland, terwijl in Noordoostpolder en zuidelijk Flevoland naar verhouding veel mensen voor zonneparken zijn zolang die maar niet in hun omgeving komen.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Terrascompleet.nl
Terrascompleet.nl
Adverteerder in de rubriek Ruimtelijke Ordening
PolderTEAK
PolderTEAK
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 11.7 °C
  • 21.2 mm
  • 7.8 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top