Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Adm. Financiële Advisering Kafa
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat

16.000 eenden geruimd na besmetting vogelgriep

Vrijdag 8 december 2017
16.000 eenden geruimd na besmetting vogelgriep

BIDDINGHUIZEN - Een eendenbedrijf in Biddinghuizen is getroffen door een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep. Het gaat om het type H5. Vanmiddag om 15.00 uur worden er zo'n 16.000 vleeseenden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Controles in de omgeving
In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen liggen vier andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen 23 pluimveebedrijven.

Vervoersverbod
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimvee afgekondigd in een zone van tien kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Landelijke maatregelen
Omdat er sprake is van een heel besmettelijke variant, is voor heel Nederland een ophokplicht ingesteld. Dit geldt voor alle commerciële bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees, eieren of andere producten. De ophokplicht geldt ook voor bedrijven die vogels fokken die in het wild worden uitgezet. De maatregel is uit voorzorg genomen om de kans op verdere besmetting te verkleinen. Ook geldt er een streng hygiënebeleid.

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden.

Eerder getroffen
Het bedrijf aan de Alikruikweg raakte vorig jaar ook al besmet. De boer laat weten dat hij afgelopen nacht de uitslag kreeg. Toen het virus vorig jaar uitbrak was hij nog eigenaar van het bedrijf, inmiddels is het overgenomen door zijn zoon. De familie is geschokt. Het bedrijf is met linten afgezet.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Vogelgriep
Kapsalon Beautiful Change
Kapsalon Beautiful Change
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 11.1 °C
  • 0.0 mm
  • 11.7 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Vueltamanager
BHZNet Vueltamanager BHZNet Vueltamanager
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top