Teakhouten meubelen PolderTEAK
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Adm. Financiële Advisering Kafa

In vogelvlucht: De Kramsvogel

Maandag 29 januari 2018
In vogelvlucht: De Kramsvogel
Foto: Dick van de Graaf

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: De Kramsvogel.

De kramsvogel is een typische wintergast. Deze vogel komt van oorsprong uit Scandinavische landen en is bij ons een talrijke wintergast. Ze arriveren in de herfst om hier massaal in ons relatieve milde klimaat de winter door te brengen. In het vroege voorjaar trekken ze dan weer naar het noorden toe om daar te nestelen en hun jongen groot te brengen. Het legsel bestaat uit 5 tot 6 glanzende lichtblauwe eieren. Bij ons is het een schaarse broedvogel.

Nu in de winter kunnen we deze soort met tientallen tegelijk waarnemen. Het zijn luidruchtige vogels die hun voedsel zoeken op graslanden. Hier zoeken ze zaden en kleine insecten zoals spinnen en duizendpoten. Ook zoeken ze bessen van meidoorn en rottend fruit, dit is toch ook wel hun favoriete voedsel.

Men kan ze in grote zwermen zien overvliegen. Ze zijn dan op zoek naar een gezamenlijke rustplaats en laten een scherp "tsjek – tsjek – tsjek" horen.
De kramsvogel behoort tot de lijsterachtigen, heeft een gele snavel, grijze kop, een kastanjebruine rug, zwarte staart en gevlekte buik. De vogel is ongeveer 25cm groot.

Het is een prachtige vogel om eens goed te bekijken: wie weet, komt u deze soort dit winterseizoen bij u in de omgeving tegen.

Dick van de Graaf

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Groenvoorziening
0321-337030
Klusbedrijf Johan Bramer
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Kubbeweg 17
De Kubbe BV - Biddinghuizen
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top