AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI

Vogelgriep Biddinghuizen was van nieuw type

Woensdag 31 januari 2018
Vogelgriep Biddinghuizen was van nieuw type
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Het pluimveebedrijf in Biddinghuizen dat in december vorig jaar werd getroffen door hoog pathogene vogelgriep, bleek te zijn besmet met een nieuw subtype virus: H5N6. Dat meldt Wageningen Bioveterinary Research, dat monsters van het bedrijf onderzocht.

Het bedrijf in Biddinghuizen is gevestigd aan de Alikruikweg. De dieren op het bedrijf zijn geruimd. Later bleek ook dierenpark De Scharrelberg besmet. Ook daar zijn alle vogels ondertussen geruimd.

Eerder gevonden in Azië
Het subtype H5N6 werd eerder in 2017 gevonden in Griekenland, en in verschillende landen in Azië. In het geval van de Aziatische varianten, zijn er ook stammen van H5N6 die mensen kunnen besmetten. Dat is bij het virus in Nederland niet het geval. "Verder onderzoek, zoals infectieproeven in zoogdieren (fretten), kan meer inzicht geven in het risico voor de mens", schrijft Wageningen University, "maar tot op heden zijn er ook nog geen mensen besmet geraakt met de Nederlandse H5N6 virusstam".

Besmetting via watervogels
Geïnfecteerde wilde watervogels hebben waarschijnlijk het virus tot dicht in de buurt van het bedrijf gebracht, waarna het virus op de een of andere manier in de stal terecht is gekomen.

Via Siberië
Genetisch onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research laat zien dat het H5N6 virus verwant is aan het H5N8 virus dat in 2016-2017 verschillende pluimveebedrijven in Nederland heeft geïnfecteerd, en dat zorgde voor de dood van vele wilde vogels. Het H5N8 virus heeft door uitwisseling van genetisch materiaal met andere virussen een nieuw NA gen verkregen, waaruit het subtype H5N6 is ontstaan. Wageningen University: "De uitwisseling van genetisch materiaal tussen verschillende vogelgriepvirussen komt vaak voor, en wordt reassortment genoemd. Dit reassortmentproces heeft waarschijnlijk plaatsgevonden op broedgronden in Siberië, waar veel wilde vogels samenkomen, waarna het nieuwe H5N6 virus met de vogeltrek in Nederland terecht is gekomen".

Redactie BHZNet.nl

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Pelletkachels advies en verkoop
Pelletkachels Flevo
Adverteerder in de rubriek Vogelgriep
Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Hoogeveen Dak & Zinkwerken
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 21.2 °C
  • 20.6 mm
  • 19.4 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top