Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems

Andere vliegroutes boven Biddinghuizen: 450 meter hoger

Woensdag 21 februari 2018
Andere vliegroutes boven Biddinghuizen: 450 meter hoger
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Lelystad Airport gaat niet eerder dan 2020 vakantievluchten uitvoeren. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft dat op een persconferentie bekendgemaakt. De vliegroutes worden ook aangepast om woonkernen meer te ontzien.

De belangrijkste reden voor het uitstel is dat niet zeker is dat alle procedures op tijd klaar zullen zijn. De luchthaven kan pas open na het advies van de commissie m.e.r. over de aangepaste milieueffectrapportage. Ook moet de Europese Commissie de verkeersverdelingsregel toetsen. Die regel is onderdeel van het zogenoemde selectiviteitsbeleid, dat bepaalt welke maatschappijen van welke luchthaven gaan vliegen.

"Opening in 2020 is realistisch"
Volgens de minister was het met maximale druk op het proces misschien mogelijk geweest om de luchthaven zoals gepland in april 2019 te openen. Maar ze zegt dit niet verantwoord te vinden, omdat ze het zorgvuldig wil doen. "Ik vind het realistisch om uit te gaan van 2020". De minister wil geen maand noemen. "Bij voorkeur is dat op 1 april, omdat het luchtvaartseizoen dan start. Maar het hangt af van meerdere factoren en op een aantal daarvan heb ik geen invloed. Zo bepaal ik niet wanneer de Tweede Kamer onderwerpen exact behandelt."

Veel mensen hebben volgens de minister zorgen over Lelystad Airport en de mogelijke gevolgen van de aanvliegroutes op hun leefomgeving. De ontwerproutes kwamen voor veel mensen onverwacht. Fouten in de geluidsberekeningen hebben bovendien het vertrouwen geschaad.

Aanpassing routes
De minister heeft woensdag in een brief aan de Tweede Kamer haar besluit kenbaar gemaakt. Ze heeft op basis van de consultaties van mensen in de betrokken regio's en luchtruimgebruikers en een advies van een bewonersdelegatie verbeteringen aangebracht in de tijdelijke vliegroutes van en naar het vliegveld. Het gaat om de routes die tot de herindeling van het luchtruim in 2023 gebruikt zullen worden.

Door alle aanpassingen zal er minder over woonkernen in het oosten van het land worden gevlogen. Volgens de minister betekenen de nieuwe routes een verbetering voor Lemmer, gemeenten op de Veluwe, en het natuurgebied Weerribben-Wieden.

Omdat Lemmer wordt ontzien, lijkt een vliegroute nu dichter langs Creil te komen. Luchtverkeersleiding Nederland kon dit woensdag nog niet bevestigen.

Hoger over Biddinghuizen
Op de vertrekroute tussen Zeewolde en Biddinghuizen kan eerder worden geklommen, waardoor vliegtuigen 450 meter hoger over Biddinghuizen zullen vliegen.

Hoger wachtgebied
In eerder plannen werd uitgegaan van twee wachtgebieden voor vliegtuigen die op Lelystad willen landen. In plaats daarvan komt er nu 1 nieuw wachtgebied dat minder dicht bij natuurgebieden en woonkernen ligt. Het wachtgebied komt ook hoger te liggen.

De luchtverkeersleiding gaat de nieuwe routes uitgebreid testen met simulaties. Mogelijk leidt dat opnieuw tot aanpassingen.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Vliegveld Lelystad
Installatietechniek Schaap
Installatietechniek Schaap
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 7.8 °C
  • 0.0 mm
  • 13.0 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top