Adm. Financiële Advisering Kafa
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek

Vervoersverbod pluimvee door vogelgriep Kamperveen

Woensdag 14 maart 2018
Vervoersverbod pluimvee door vogelgriep Kamperveen
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - In het oostelijk deel van de gemeente Dronten is een verbod ingesteld voor het vervoer van pluimvee en pluimveeproducten. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft tot die maatregel besloten omdat bij een eendenbedrijf in Kamperveen vogelgriep is geconstateerd.

In een straal van 10 kilometer rond het bedrijf is het verplaatsen van eieren, kippen en eenden niet toegestaan.

De vier pluimveebedrijven aan de Alikruikweg in Biddinghuizen vallen net buiten de zone waar een vervoersverbod geldt. De grens loopt ongeveer langs de weg, de pluimveehouders die Omroep Flevoland heeft gesproken denken dat ze net aan de goede kant van de weg zitten.

Bron: Rijksoverheid

Hennie de Haan, voorzitter van de pluimveevakbond, verwacht dat morgen duidelijk is met welk type vogelgriep het eendenbedrijf in Kamperveen besmet is. De gevolgen voor de sector zijn volgens haar aanzienlijk. Ze spreekt van 'een enorme domper.'

Snel duidelijkheid
Het ministerie zou snel laten om welke variant van de vogelgriep het zou gaan, maar tot op dit moment is dat nog niet bekend gemaakt. Het eendenbedrijf is net als een naastgelegen pluimveebedrijf geruimd. Het is volgens De Haan de derde keer dat het bedrijf getroffen is door de vogelgriep. "Dat is afschuwelijk".

Hennie de Haan tast over de oorzaak in het duister: "We hadden gehoopt dat tegen het voorjaar de virusdruk zou afnemen." Eerder werden al bedrijven in Biddinghuizen en Groningen besmet met de vogelgriep.

Vrije uitloop
Voor boeren met vrije uitloopkippen is de verlenging van de ophokplicht extra vervelend zegt De Haan tegen Omroep Flevoland. 'Als de ophokplicht tot na 30 maart van kracht is, krijgen de boeren minder voor hun eieren. Ze moeten de vrije uitloopeieren dan verkopen scharreleieren en dat levert minder op.' Verder is het probleem dat veel niet-Europese landen geen eieren af willen nemen uit een land waar vogelgriep is, dus voor de export is deze nieuwe uitbraak slecht nieuws.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Vogelgriep
AH Jan Schuurhuis
AH Jan Schuurhuis
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 16.1 °C
  • 0.0 mm
  • 23.3 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Vueltamanager
BHZNet Vueltamanager BHZNet Vueltamanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top