Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Peter Evers Peter Evers
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Flevolamb Flevolamb
Pelletkachels Flevo Pelletkachels Flevo

In vogelvlucht: Wat zie ik daar?

Maandag 9 april 2018
In vogelvlucht: Wat zie ik daar?
Foto: Dick van de Graaf

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: Wat zie ik daar?

Tijdens een rondgang in Biddinghuizen kwam ik aan De Buitenkant bij de oversteek naar het eiland iets tegen waarvan ik dacht: hier ga ik het over hebben in de rubriek in vogelvlucht, namelijk eikengal.

Er zijn vele soorten gallen o.a. bloem, - knop, - schors, - en stengelgal maar de bekendste is eigenlijk de karakteristieke bolvorm van de inktgallen op eikenbladeren of op dunne takjes. Bij de gewone zomereik zien we deze gallen ook wel met regelmaat. Deze worden veroorzaakt door galvormende insecten.

Een plantengal is een woekering van een plant die wordt veroorzaakt door een insect dat haar eieren in of op de plant legt. De boom reageert hierop en er ontstaat dan een ronde kogel. Deze dient als behuizing en voedsel voor de larve. Als we goed kijken zien we een klein gaatje: hierdoor is de larve - die inmiddels verpopt is tot insect - naar buiten gekropen.
Uit galappels werd in het verleden inkt gemaakt, dit door toevoeging van ijzersulfaat. Galappels bevatten veel looizuur, dit maakt dan weer een verbinding met het toegevoegde ijzersulfaat.

Nu het voorjaar er aan zit te komen kunnen we nog op een makkelijke manier galappels waarnemen. Wie weet komt u ze ook tegen als u een rondje om het dorp maakt.

Dick van de Graaf


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Groenvoorziening
Pelletkachels Flevo
Pelletkachels Flevo
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Kafa
Kafa
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top