Flevolamb Flevolamb
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Fruithandel Van Beek Fruithandel Van Beek
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis

Staten neigen naar 'ja' met plan zonneparken

Donderdag 12 april 2018
Staten neigen naar 'ja' met plan zonneparken
Foto: FreeImages.com - rechtenvrije foto

BIDDINGHUIZEN - Ondanks zorgen van diverse fracties tekent zich in Provinciale Staten toch een meerderheid af voor het plan om op maximaal duizend hectare landbouwgrond zonneparken toe te staan. Dat bleek woensdag tijdens een commissievergadering.

Het huidige Omgevingsplan staat niet toe dat er zonneparken worden gezet op grond met een agrarische bestemming. Het college van Gedeputeerde Staten wil dit veranderen en zonnepanelen in het buitengebied op akkers toestaan. Dat is nodig om de doelstelling van Flevoland te halen om in 2030 energie-neutraal te zijn.

Volgens gedeputeerde Jaap Lodders wordt met duizend hectare slechts één procent van alle Flevolandse landbouwgrond voor zonne-energie gebruikt.

Voor het voorstel
Collegepartijen VVD, D66 steunen het voorstel. De twee andere collegefracties CDA en ChristenUnie lijken hun eerdere verzet tegen het opofferen van goede landbouwgrond af te zwakken. Wel willen zij de voorwaarden aanscherpen waaraan projecten moeten voldoen. Het CDA wil dat parken zoveel mogelijk op onrendabele stukken grond worden gerealiseerd.

CDA en ook PVV blijven er beducht voor dat boeren straks hun akkers opofferen, omdat ze meer kunnen verdienen aan zonne-energie. De PVV sprak over 'cowboys', die er alleen op uit zijn om de subsidies voor de parken op te strijken. Ook de SGP is kritisch en dat er harde voorwaarden worden gesteld aan zonneparken op akkers.

Duizend hectare maximum
GroenLinks vindt dat de provincie zelfs meer dan duizend hectare landbouwgrond beschikbaar moet stellen voor zonneparken. De zes gemeenten pleitten hier twee weken geleden ook voor, maar gedeputeerde Lodders houdt vast aan duizend hectare als maximum. De meeste zonne-energie moet worden opgewekt met panelen op daken in het buitengebied en in steden en dorpen.

Tussenevaluatie
Lodders zegde toe elk half jaar over de voortgang te rapporteren en na de uitgifte van 500 hectare een tussenevaluatie te houden. De gedeputeerde wil in een verordening opnemen dat initiatiefnemers zich maximaal hebben ingespannen om burgers bij het project te betrekken, bijvoorbeeld als aandeelhouders.

Provinciale Staten beslissen 18 april over de ontwerp structuurvisie zon. Indien het wordt goedgekeurd, kunnen inwoners er zes weken op reageren. Voor de zomer zullen de Staten het plan definitief vaststellen.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Peter Evers
Peter Evers
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 15.3 °C
  • 0.0 mm
  • 9.3 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top