Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Fruithandel Van Beek Fruithandel Van Beek
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Klusbedrijf Johan Bramer Klusbedrijf Johan Bramer

Vroege oogst door droogte

Woensdag 18 juli 2018
Vroege oogst door droogte
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - De kans op een geslaagde oogst wordt met de dag kleiner. De droogte duurt nu al zo lang dat de oogst voor meerdere gewassen zal tegenvallen, zegt Arnold Michielsen van landbouworganisatie LTO.

Volgens Michielsen hadden de akkerbouwers aan het begin van de droogteperiode nog wel de verwachting dat het zou meevallen. Maar die hoop is inmiddels vervlogen. De komende periode zal het ook nog droog blijven en dat betekent dat de oogst van meerdere gewassen in de problemen komen.

Beregenen
De boeren beregenen waar ze kunnen.Maar dat is volgens Michielsen letterlijk een druppel op de gloeiende klei. De plant zal het water vooral gebruiken om te overleven. En dat betekent geenszins dat de aardappel, graankorrel of ui er beter van wordt. 'Gevallen genoeg waar boven de grond een prachtige groene plant staat maar waar onder de grond geen aardappel aan zit'.

De akkerbouwer moet zich ook afvragen of beregenen wel nut heeft. De sproei-installaties kosten een boer al snel een paar duizend euro per week. Verschillende akkerbouwers zijn daarom nu al aan het oogsten.

Prijzen
De Europa-brede droogte heeft ook een effect op de prijzen. Die schieten omhoog. 'De handelaren op de termijnmarkten houden rekening met slechte oogsten dus je ziet de prijzen de hoogte in schieten', zegt Arnold Michielsen.

Volgens het EDO, het Europese Droogte Observatorium zijn oogsten door heel Europa in gevaar. Diverse internationale landbouworganisaties hebben Brussel al gevraagd om financieel bij te springen.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Hoogeveen Dak & Zinkwerken
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top