De Kubbe BV - Biddinghuizen De Kubbe BV - Biddinghuizen
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Terrascompleet.nl Terrascompleet.nl
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change

Melkveehouder mag fosfaatrechten houden

Woensdag 1 augustus 2018
Melkveehouder mag fosfaatrechten houden
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Een boer uit Biddinghuizen mag de fosfaatrechten houden van het jongvee dat werd opgefokt voor Dairy Campus van Wageningen Research. Dat heeft de rechter in Lelystad beslist. De Dairy Campus is een onderzoekscentrum die zich bezig houdt met onderwijs, onderzoek en innovatie op het gebied van de melkveehouderij.

De boer uit Biddinghuizen fokt al sinds 2006 jongvee op voor wetenschappelijk onderzoek. Het gaat om ongeveer 300 dieren. De veehouder beëindigt de jarenlange samenwerking per 1 augustus, omdat die voor hem niet langer rendabel was, zo liet zijn advocaat twee weken terug ter zitting weten. Wageningen Research heeft een nieuwe opfokker gevonden maar die heeft geen fosfaatrechten en eist daarom de fosfaatrechten van de boer uit Biddinghuizen op.

Fosfaatrechten
Fosfaatrechten hebben te maken met het aantal koeien dat een melkveehouder mag houden. Nederland produceert volgens de Europese regels te veel mest en dat is slecht voor het milieu. Er is door de overheid per boederij berekend hoeveel koeien die mag houden. Melkveehouders die willen uitbreiden, kunnen zogenoemde 'fosfaatrechten' aanschaffen. Maar aanschaffen van die rechten is volgens de advocaat van het onderzoeksinstituut peperduur.

Wie is de rechtmatige eigenaar van de rechten?
De boer uit Biddinghuizen vindt dat hij de rechtmatige eigenaar van de fosfaatrechten is, hij wil daar verder mee in zijn bedrijf. Wettelijk is geregeld dat de houder van de dieren de fosfaatrechten heeft en niet de eigenaar van de koeien, zo liet de advocaat van de Biddinghuizense veehouder eerder al weten.

De rechter is dat met hem eens en ziet niet in waarom de fosfaatrechten nou opeens naar Wageningen Research zouden moeten gaan. Vooral ook omdat die helemaal niet heeft onderbouwd dat ze nieuwe fosfaatrechten niet zou kunnen betalen.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Klusbedrijf Johan Bramer
Klusbedrijf Johan Bramer
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 13.2 °C
  • 0.0 mm
  • 17.6 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
40 jaar AH Schuurhuis 40 jaar AH Schuurhuis 40 jaar AH Schuurhuis
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top