0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Flevolamb Flevolamb
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo

In vogelvlucht: Winterjasmijn

Zondag 13 januari 2019
In vogelvlucht: Winterjasmijn
Foto: Dick van de Graaf

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: Winterjasmijn.

Wintertijd: dieren en planten houden zich rustig om tijdens koude dagen niet onnodig energie te verspillen. Maar zo vroeg in het jaar zijn er toch een paar planten die al gaan bloeien. Denk bijvoorbeeld aan de toverhazelaar en de winterjasmijn. Over de winterjasmijn wil ik het graag hebben.

In het openbaar groen staat deze aangeplant in de vaste plantentuin aan De Hooiberg. Het is één van de vroegst bloeiende struiken die zowel als struik als in de vorm van leiplant gebruikt kan worden. Aan De Hooiberg staat deze plant in het openbaar plantsoen; als particulier kun je hem goed tegen een muur of schutting aan laten groeien. Dit kan tegen een raamwerk, immers een winterjasmijn kan zelf niet klimmen.


De winterjasmijn komt van oorsprong uit China. De plant is goed winterhard, is bladverliezend en bloeit van december t/m maart met gele stervormige bloemen. De bloemen kunnen tijdens een langere vorstperiode bevriezen. Dit kan men voorkomen door de plant tegen een muur aan te leiden. De warmte die een muur uitstraalt voorkomt dat de bloemen bevriezen. Om te voorkomen dat er te veel dood en oud hout blijft zitten kunt u het beste gelijk na de bloei de oude twijgen wegsnoeien. Nieuwe twijgen groeien in het voorjaar weer aan en dit zijn dan ook de twijgen waar weer de nieuwe bloemen aan komen. Zou men later in het jaar snoeien dan bloeit de struik dus niet.

Mocht u eens een wandeling door het dorp maken, let dan eens op of u de toverhazelaar en de winterjasmijn ziet bloeien.

Dick van de Graaf


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Groenvoorziening
Gicom Composting Systems
Gicom Composting Systems
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Bouwbedrijf HEDI
Bouwbedrijf HEDI
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 10.3 °C
  • 0.0 mm
  • 9.5 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top