Kjell's Opslag Kjell's Opslag
Fruithandel Van Beek Fruithandel Van Beek
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change

Kachelbranche blij: alle troep zal verdwijnen

Woensdag 16 januari 2019
Kachelbranche blij: alle troep zal verdwijnen
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - De kachelverkopers zijn blij met de strengere eisen van staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Zij wil dat er vanaf volgend jaar alleen houtkachels verkocht worden die aan nieuwe eisen voldoen. "De branche is er heel blij mee, want alle troep die nu verkocht wordt, zal verdwijnen", dat zegt Stefan Guliker, eigenaar van een haardenbedrijf uit Biddinghuizen.

De huidige houtkachels en vuurkorven produceren veel te veel schadelijke stoffen, voornamelijk fijnstof. Vooral mensen met luchtwegproblemen hebben daar last van. Guliker: "In Nederland mag alles verkocht worden. Er zijn geen eisen."

Eisen
Om vervuiling terug te dringen mogen nieuwe kachels nog maar 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten en moet het rendement van de kachels flink omhoog. Een hoger rendement krijg je door accumulerende kachels te kopen, zegt Guliker. Dat zijn kachels die bekleed zijn met speksteen, keramiek of tegels die langer warmte vasthouden.

Het is lastiger om de fijnstofproductie naar beneden te krijgen. Dat kan volgens Guliker alleen met speciale kachels die op een bepaalde hoogte luchtgaten hebben. De meeste kachels hebben die specifieke gaten niet en zijn volgens Guliker ook niet zo om te bouwen dat ze minder fijnstof produceren.

Guliker rouwt er niet om. Integendeel, voor de kachelbranche betekent het natuurlijk meer klanten. "Dat is alleen maar leuk toch". Negentig procent van de mensen die een houtkachel of open haard heeft, zal een nieuwe moeten kopen als ze aan de nieuwe norm willen voldoen.

Gemeente doet controle
Hoe de overlast van schadelijke stoffen moet worden gecontroleerd, is nog niet helemaal duidelijk. Aanpak van de overlast is een zaak van de gemeente. Er komt wel een protocol waarmee gemeenten overlast door houtkachels kunnen aanpakken. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft TNO opdracht gegeven om een systeem te ontwikkelen, dat gemeenten kunnen gebruiken om metingen uit te voeren in de rook uit een schoorsteen. Er komt overigens geen algemeen verbod op houtkachels.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Bedrijven
Sybit Sybit
Voor al uw bedrijfssoftware op maat
Aanloophaven 5
8256 CZ
Biddinghuizen
T 0321-332726
E info@sybit.nl
W http://www.sybit.nl
Sybit
Sybit
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top