Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap

Hobbydrones geweerd in groot deel polders

Dinsdag 17 september 2019
Hobbydrones geweerd in groot deel polders
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Hobbyisten met een drone mogen vanaf 7 november niet meer vliegen in een groot gebied rondom Lelystad Airport. Vanaf die datum wordt een nieuw controlegebied van de luchtverkeersleiding van kracht.

Het gebied is de zogeheten Controlled Traffic Region, ofwel CTR. Dit strekt zich uit vanaf Almere en Zeewolde, langs Lelystad en Biddinghuizen tot aan Swifterbant en Dronten. In bijna alle gevallen ligt een deel van de bebouwde kom binnen de zone.

Binnen de CTR liggen de toekomstige vliegroutes voor grote toestellen van en naar Lelystad Airport. Hoewel er nog geen zicht is op spoedige opening van de luchthaven voor vakantievluchten, gaat op 7 november de gecombineerde civiele en militaire luchtverkeersleiding aan de slag.

Opvallend is dat de CTR is aangewezen als militair vlieggebied in de zogeheten klasse D, hoewel Lelystad Airport een civiele luchthaven is. Wel landen er geregeld helikopters van de Luchtmobiele Brigade. Over de aanduiding 'militair' zegt Luchtverkeersleiding Nederland: "Klasse D was in het verleden met name in veel militaire CTR's van kracht, maar de klasse is niet specifiek alleen bedoeld voor militaire CTR's. Een luchtruimklasse wordt ingesteld op basis van het verwachte verkeersaanbod en verkeersmix (soorten vliegtuigen). De situatie voor Lelystad is beoordeeld en hierbij is klasse D luchtruim bepaald."

Vliegen met drones is in het CTR-gebied alleen toegestaan voor vliegers die hiervoor bevoegd zijn. Zij moeten voor elke vlucht toestemming vragen en tijdens de vlucht radiocontact kunnen onderhouden. Ook mag de drone niet hoger komen dan 45 meter.

Wie de nieuwe regels overtreedt, riskeert boetes die bij elkaar kunnen oplopen tot 8000 euro.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Vliegveld Lelystad
Bouwbedrijf HEDI
Bouwbedrijf HEDI
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top