Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer

GGD wil hogere opkomst meningokokkenprik

Dinsdag 1 oktober 2019
GGD wil hogere opkomst meningokokkenprik
Foto: FreeImages.com / Brian Hoskins (rechtenvrije foto)

BIDDINGHUIZEN - De GGD Flevoland is nog niet tevreden over de opkomst voor de vaccinatie tegen meningokokken. Jongeren van 14 tot en met 18 jaar konden de prik de afgelopen maanden halen omdat er een nieuwe variant van de ziekte is opgedoken.

In de gemeente Dronten was de opkomst met 89,3% naar wens, maar Almere (76,1%) en Lelystad (77%) lopen achter, meldt de GGD op basis van de voorlopige vaccinatiecijfers. Urk scoort het laagst met 47,9%. "Het is belangrijk om gevaccineerd te worden tegen deze voor jonge mensen gevaarlijke ziekte, maak dus gebruik van deze maatregel", zegt GGD-jeugdverpleegkundige Maria van der Zee. "Het is niet voor niets dat vanaf volgend jaar het vaccin tegen meningokokken vast onderdeel is van het Rijksvaccinatieprogramma."

Dodelijke gevolgen
De meningokokbacterie kan hersenvliesontsteking veroorzaken. Dat is in 5 tot 10% van de gevallen dodelijk. Verder kan een hersenvliesontsteking leiden tot blijvende doofheid, oogproblemen, epilepsie en concentratiestoornissen. Ook kan de bacterie een bloedvergiftiging veroorzaken. Die is in 20 tot 50% van de ernstige gevallen dodelijk. Verder kan bloedvergiftiging ertoe leiden dat een arm of been geamputeerd moet worden.

Alle jongeren die deze lente of in 2018 niet zijn geweest voor deze prik, krijgen alsnog een uitnodiging van de GGD in de bus.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Gezondheidszorg
0321-337030
Klusbedrijf Johan Bramer
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top