AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change

OFW scoort bovengemiddeld op duurzaamheid

Vrijdag 22 november 2019
OFW scoort bovengemiddeld op duurzaamheid
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - In de Aedes benchmark scoort OFW bovengemiddeld goed op de onderdelen
'Bedrijfslasten', 'Duurzaamheid en 'Onderhoud en verbetering'. OFW krijgt van haar huurders gemiddeld een 7,4 voor haar dienstverlening. "We zijn blij met deze uitkomsten. Tegelijk weten we ook dat er nog punten van verbetering zijn.", aldus directeur bestuurder Truus Sweringa.


De Aedes-benchmark bestaat uit vijf prestatievelden: Huurdersoordeel, Bedrijfslasten, Duurzaamheid, Onderhoud & verbetering en Beschikbaarheid & betaalbaarheid. Deze geven op hoofdlijnen een totaalbeeld over het presteren van individuele corporaties en van de sector als geheel. De Aedes benchmark gaat uit van drie scores: een A-score staat voor een bovengemiddelde score ten opzichte van het landelijk gemiddelde, een B-score staat voor een gemiddelde score en een C-score is een score beneden het landelijk gemiddelde. De benchmark is uitgevoerd tussen zomer 2018 en zomer 2019.

Duurzaamheid
'Duurzaamheid' is een belangrijk onderwerp voor woningcorporaties en de hele maatschappij. OFW heeft met een Energie-index van 1,19 een van de laagste energie-indexen van alle corporaties. Dit geldt eveneens voor de warmtevraag per m2 woning in CO2 uitgedrukt. OFW heeft een A-score op dit prestatieveld. Dat bevestigt de jarenlange koers van het beleid van OFW waarin "Duurzaam goed wonen" een belangrijk thema is.

Huurdersoordeel
Voor de onderdelen binnen dit prestatieveld scoort OFW bij nieuwe huurders en huurders met reparatieverzoek een 7,2 en een 7,4. Beide cijfers zijn net onder het landelijk gemiddelde, waardoor OFW op dit onderdeel een C-score krijgt. Het onderdeel vertrokken huurders scoort een 7,6. Dit ligt net boven het landelijk gemiddelde en krijgt daarom een B-score. "De afgelopen periode hebben we een nieuw geautomatiseerd systeem ingevoerd. Dit heeft veel energie gekost van de organisatie. Ondanks dat een ruime zeven een mooi cijfer is gaan we aan de slag om onze dienstverlening nog verder te verbeteren."

Bedrijfslasten
De beïnvloedbare netto bedrijfslasten van OFW vallen met € 497 per verhuurbare eenheid ruim onder het gemiddelde van € 785,-. Wat op dit onderdeel voor een A-score voor OFW zorgt. "Het is belangrijk voor onze bewoners dat zij weten dat wij oog hebben voor efficiëntie. Wij vinden het belangrijk dat onze middelen vooral besteed worden aan goed wonen voor onze bewoners. Doordat wij veel woningen hebben gemoderniseerd is het ook mogelijk om efficiënter te werken."

Onderhoud & Verbetering
Het totaaloordeel voor dit prestatieveld is een A. Binnen dit prestatieveld scoort OFW op de technische woningkwaliteit en de ervaren woningkwaliteit (door huurders) een A. Ook hier ligt vanzelfsprekend een relatie met de modernisering van alle jaren zestig begin jaren zeventig woningen.

Betaalbaarheid & Beschikbaarheid
Het totaaloordeel voor dit prestatieveld is een B-score. Opvallend hierin is de betaalbaarheid van de woningen van OFW. De gemiddelde huurprijs ligt iets hoger dan het landelijk gemiddelde, maar de huurder krijgt naar verhouding veel kwaliteit voor zijn/haar huur in vergelijking met het landelijke gemiddelde. Dit blijkt uit de verhouding huur / maximaal toegestane huur (DAEB).

Benieuwd naar meer resultaten?
De volledige resultaten van OFW en de andere woningcorporaties zijn beschikbaar op de website van Aedes.

Zesde keer benchmark
Branchevereniging Aedes houdt dit jaar voor de zesde keer de benchmark. Maar liefst 289 (=92%) van de woningcorporaties deed mee. Zij vertegenwoordigen bijna alle verhuureenheden (97%) in de sector.

Aedes voert de benchmark uit samen met PwC, KWH en ABF. Ook de Woonbond, de VNG, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Aw en het WSW zijn betrokken bij de ontwikkeling en de resultaten van de benchmark.

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Wonen
Hoogeveen Multi Service
Hoogeveen Multi Service
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 11.0 °C
  • 0.8 mm
  • 15.4 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top