Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Adm. Financiële Advisering Kafa
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling

In vogelvlucht: mossen onder aan de stamvoet van een boom

Woensdag 5 februari 2020
In vogelvlucht: mossen onder aan de stamvoet van een boom
Foto: Dick van de Graaf

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: mossen onder aan de stamvoet van een boom.

Al lopend langs de Sportlaan viel mij op dat er groene mossen onderaan de stamvoet van bomen groeien. Ik dacht: Laat ik daar deze keer voor "In vogelvlucht" eens een stukje over schrijven.

We staan er eigenlijk nooit bij stil en lopen er snel aan voorbij maar nu in de winterperiode vallen mossen meer op. Mossen komen bijna overal voor en zijn het hele jaar door te vinden. Nu in deze periode staan de mossen er optimaal bij omdat de luchtvochtigheid hoger is en er geen concurrentie plaatsvindt van andere planten. Mossen zijn planten en eenvoudig opgebouwd uit stengeltjes en blaadjes. De meeste mossen zijn een paar centimeter; dit is niet groot en dat is dan ook de reden dat veel mensen er overheen kijken. Zo onderaan de stamvoet dicht bij elkaar valt een groene plaat van mos wel op. Dat is dan mooi een reden om eens van dichtbij te bekijken want het zijn bijzondere plantjes. Mossen hebben geen vatenstelsel, ze halen water en voedingsstoffen uit de lucht dat via het groenoppervlak wordt opgenomen.


Mossen zijn belangrijk in ons ecosysteem, ze produceren zuurstof en beschermen tegen erosie. Ze scheppen een gunstig klimaat waar andere bomen en struiken weer baat bij hebben, bijvoorbeeld voor het kiemen van bessen en zaden en ze bieden leefruimte aan kleine insecten. Vogels kleden hun nest er mee af zodat de eieren lekker warm blijven of juist gecamoufleerd blijven tegen indringers. Ook de mens maakt gebruik of heeft door de jaren heen gebruik gemaakt van mossen: vroeger werd mos o.a. gebruikt voor brandstof, vloerbedekking, matrasvulling en tegenwoordig voor bloemschikken.


Soorten die voorkomen onderaan de stamvoet en op dood hout dat op de bodem ligt zijn o.a. dikkopmos, fijnladdermos en gesnaveld klauwtjesmos. Zeker een keer de moeite waard om dit eens van dichtbij te bekijken.

Dick van de Graaf

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Groenvoorziening
0321-337030
Klusbedrijf Johan Bramer
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Kubbeweg 17
De Kubbe BV - Biddinghuizen
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top