Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Teakhouten meubelen PolderTEAK
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer

Dronten komt met visie op zonne-energie

Vrijdag 3 april 2020
Dronten komt met visie op zonne-energie
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Een zonnedebat, een zonneladder en een gemotiveerde samenleving. Als het gaat om zonne-energie, is een zorgvuldig afgewogen visie op zonne-energie voor de gemeente Dronten wenselijk. Wethouder Ton van Amerongen (duurzaamheid) is enthousiast over de Beleidsvisie Zon, die aan de gemeenteraad is aangeboden.

'We hebben behoefte aan een sturende visie waar het gaat om grondgebonden zonne-energie in het buitengebied. De voorgestelde beleidsvisie is zorgvuldig afgewogen en biedt een stip op de horizon', aldus de wethouder.

Beleidsvisie Zon
De Beleidsvisie Zon is de opbrengst van een participatietraject dat startte in 2019. Daar maakten een enquête op Dronten.ikpraatmee.nl, een zonnedebat in de Warmonderhof en interactieve lessen aan het Ichthus college onderdeel vanuit. Hierdoor kon een 'zonneladder' worden opgesteld. De zonneladder is een hulpmiddel om de ruimtelijke prioriteit aan te geven die de gemeente Dronten kan hanteren voor het opwekken van zonne-energie. De zonneladder brengt hiërarchie aan in het beoordelen van de geschiktheid van initiatieven en locaties.

Zonneladder
De zonneladder bestaat uit drie treden: Zon op het dak, Maatwerk en de derde trede, Geen zonneparken op landbouwgrond en in natuur- en bosgebieden. De eerste trede gaat in op het maximaal toestaan van zon op dak. De trede Maatwerk biedt mogelijkheden voor zonneparken langs infrastructuur als langs de A6, solar-carports, zonne-energie op water en innovaties. Gedacht wordt aan het IJsseloog en ook verplaatsbare zonnepanelen. Wethouder Van Amerongen voegt daaraan toe dat een voorwaarde voor initiatieven een goed uitgewerkt inpassingsplan is. 'Dat vraagt om maatwerk per initiatief, met zorgvuldige aandacht voor landschappelijke inpassing, afscherming, biodiversiteit en proces- en financiële participatie'.

Hoewel Dronten geen concrete opgave heeft voor het aantal hectares of megawatts aan zonne-energie heeft de gemeente hoge ambities voor haar klimaat- en duurzaamheidsbeleid. Wat betreft duurzame energieopwekking heeft windenergie al voor een groot deel aan de energietransitie-doelstellingen van Dronten bijgedragen. De Beleidsvisie Zon is ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.

Bron: Dronten.nl

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Gemeenteberichten
Pelletkachels Flevo Pelletkachels Flevo
Pelletkachels advies en verkoop
Parksingel 23
8256 GE
Biddinghuizen
T 0321-333802
F 0321-331014
E info@pelletkachels-flevo.nl
W http://www.pelletkachels-flevo.nl
Pelletkachels Flevo
Pelletkachels Flevo
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 22.0 °C
  • 0.0 mm
  • 24.0 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top