0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems

Warmtecamera screent patiënten en bezoekers op koorts

Dinsdag 21 april 2020
Warmtecamera screent patiënten en bezoekers op koorts
De opstelling van de warmtecamera in de centrale hal in Harderwijk
Foto: Ziekenhuis St. Jansdal

BIDDINGHUIZEN - Om te controleren of patiënten en bezoekers (ongemerkt) een verhoogde lichaamstemperatuur hebben, maakt het St Jansdal in Harderwijk bij de ingang sinds kort gebruik van een warmtecamera. Het betreft een zogenoemde 'koorts screening camera'.

Deze manier van temperaturen zorgt voor een vriendelijke en contactloze koortsscreening en voor een snellere doorstroming in de hal. Het St Jansdal is hiermee, voor zover zij weet, het tweede ziekenhuis in Nederland die deze warmtegevoelige camera inzet.

Een verhoogde lichaamstemperatuur kan wijzen op een mogelijke besmetting met het coronavirus. Het meten van temperatuur behoort daarmee tot een belangrijk screeningsinstrument. In de centrale hal van het St Jansdal staat nu een warmtecamera die automatisch en binnen een paar tellen de temperatuur afleest van iedereen die erlangs loopt. De warmtecamera maakt gebruik van een 'real-time' momentopname, de gegevens van de patiënten en bezoekers worden dus niet opgeslagen.

Contactloos temperaturen
"De warmtecamera detecteert een gezicht en gebruikt daarna een infraroodcamera om de huidtemperatuur van het gezicht te meten", vertelt Gerwin Vos, hoofd medische techniek. "De patiënt of bezoeker hoeft hiervoor geen extra handeling te verrichten. We vragen ze alleen om door een op de grond afgetekend vak te lopen."

Het grootste voordeel volgens Vos is het contactloos kunnen temperaturen. "We hoeven minder medewerkers in te zetten waardoor de doorstroming sneller verloopt. Alleen als er sprake is van een huidtemperatuur van boven de 37 graden, meten we de temperatuur handmatig met een oorthermometer. Zo kunnen we voorkomen dat potentieel zieke mensen het ziekenhuis binnenkomen."

Veilig screenen
Voordat de warmtecamera in gebruik is genomen, is de apparatuur getest. Vos: "We hebben in eerste instantie de binnenkomende patiënten en bezoekers zowel gemeten met de warmtecamera als met een oorthermometer. De resultaten lieten zien dat de warmtecamera betrouwbaar genoeg is om toe te passen. Ook voorkomt deze manier van screenen lange rijen en bevorderen we daarmee ook de veiligheid van onze medewerkers, patiënten en bezoekers."

Momenteel wordt er gekeken naar de mogelijkheden om de warmtecamera ook op de locatie in Lelystad te plaatsen.

Ziekenhuis St. Jansdal

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Coronavirus
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin
Terrascompleet.nl
Adverteerder in de rubriek Ziekenhuis St Jansdal
Hoogeveen Multi Service
Hoogeveen Multi Service
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 10.4 °C
  • 1.2 mm
  • 18.6 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top