Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek

Personen met inbrekerswerktuigen voortaan bestuursrechtelijk aangepakt

Woensdag 20 mei 2020
Personen met inbrekerswerktuigen voortaan bestuursrechtelijk aangepakt
Foto: FreeImages.com / Richard Dudley (rechtenvrije foto)

BIDDINGHUIZEN - In de Algemene plaatselijke verordening van de gemeente Dronten is een verbod opgenomen voor het vervoeren en bezitten van inbrekerswerktuigen. Vanaf nu worden zij naast strafrechtelijk door het opleggen van proces verbaal door de politie, ook bestuursrechtelijk aangepakt door de gemeente met het opleggen van een last onder dwangsom.

Tot voor kort leverde dit personen die hiermee werden betrapt in de gemeente, alleen een proces verbaal op van de politie.

Vooral preventief
"Van het opleggen van een last onder dwangsom als een persoon in de gemeente wordt aangetroffen met inbrekerswerktuigen, moet vooral een preventieve werking uitgaan en herhaling voorkomen," stelt burgemeester Jean Paul Gebben. De gemeente werkt hierbij nauw samen met de politie. Als de politie constateert dat een of meerdere personen inbrekerswerktuigen bij zich hebben en de omstandigheden aantonen dat zij deze bij zich hebben om in te breken, dan rapporteert de politie dit aan de burgemeester. Iemand die aan het klussen is geweest of bij de bouwmarkt vandaan komt en langs de kant wordt gezet omdat hij een beitel en een koevoet in zijn auto heeft, hoeft uiteraard niet meteen een boete te vrezen.

Succes
Deze methode werkt elders in Flevoland goed en ook op de Veluwe wordt deze methode met succes ingezet. Dronten is de eerste gemeente die in samenwerking met de politie het middel inzet in het basisteam Dronten, Noordoostpolder en Urk.

Dwangsom mogelijk
Nadat het door de politie gemeld is aan de burgemeester kan het college van burgemeester en wethouders vervolgens besluiten om deze persoon, een last onder dwangsom op te leggen. Deze dwangsom kan oplopen tot 2.500 euro per overtreding met een maximum van 10.000 euro. "Dit zijn forse bedragen, maar daar staat tegen over dat woning inbraken behoren tot de zogenoemde high impact crimes. Dit houdt in dat naast financiële schade, het ook kan zorgen voor grote emotionele schade. Het tast het veiligheidsgevoel van mensen aan," zegt burgemeester Gebben. Daarom zijn de bedragen ook gerechtvaardigd.

Op 11 mei heeft de Gemeente Dronten een eerste last onder dwangsom opgelegd aan een persoon die is betrapt met inbrekerswerktuigen.

Redactie BHZNet.nl / bron: Gemeente Dronten

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Gemeenteberichten
Pelletkachels Flevo Pelletkachels Flevo
Pelletkachels advies en verkoop
Parksingel 23
8256 GE
Biddinghuizen
T 0321-333802
E info@pelletkachels-flevo.nl
W http://www.pelletkachels-flevo.nl
Pelletkachels Flevo
Pelletkachels Flevo
Adverteerder in de rubriek Politieberichten
Kubbeweg 17
De Kubbe BV - Biddinghuizen
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top