Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Adm. Financiële Advisering Kafa

Elektrisch beregenen goedkoper en milieuvriendelijker

Maandag 8 juni 2020
Elektrisch beregenen goedkoper en milieuvriendelijker
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Akkerbouwer Leon Eijbrink uit Biddinghuizen beregent de gewassen op het land met behulp van een elektrische beregeningsinstallatie. Hij is daarmee een van eerste agrariërs in Flevoland die dat op deze manier doet. Hij kan het iedereen aanraden: "Het is goedkoper en beter voor het milieu."

De provincie heeft naar aanleiding van een motie van Forum voor Democratie onlangs besloten te kijken of ze boeren kan stimuleren om over te stappen op een elektrisch aangedreven beregeningsinstallatie. Gedacht wordt aan steunmaatregelen.

Diesel vele malen duurder
De meeste boeren halen met een dieselpomp oppervlaktewater uit de sloot en spuiten dat op het land. Een elektrische pomp is milieuvriendelijker en goedkoper dan diesel. Alleen de aanschaf van de installatie en de aansluiting op het elektriciteitsnet zijn kostbaar. De provincie kijkt of daaraan tegemoet gekomen kan worden door bijvoorbeeld versnelde vergunningsprocedures en samenwerking met het waterschap.

Water uit een bron
Voor de installatie in Biddinghuizen is een bron op vijftig meter diepte aangeboord. Het water, dat van goede kwaliteit is, wordt door een elektrische pomp omhoog gehaald en gaat door een buizenstelsel naar de kavels. De buizen liggen een meter onder de grond en hebben een lengte van 1 kilometer. Dit is volgens Eijbrink minder arbeidsintensief dan het beregenen met een dieselpomp. Die heeft meer onderhoud nodig. Het systeem betaalt zich mede uit omdat beregenen tegenwoordig echt noodzakelijk is. "De afgelopen drie jaar is het erg droog, we beregenen de hele zomer", aldus Eijbrink.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Fruit vers aan huis bezorgd
Fruithandel Van Beek
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 12.3 °C
  • 1.2 mm
  • 18.6 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top