Tel. 0321-333169 Peter Evers
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Flevolamb Flevolamb
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change

Onzekerheid over grote evenementen volgend jaar

Vrijdag 10 juli 2020
Onzekerheid over grote evenementen volgend jaar
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Het is maar de vraag hoeveel festivals er volgend jaar op het terrein van Walibi in Biddinghuizen staan. De branche heeft dit jaar al veel klappen gekregen. Vanwege corona moesten veel evenementen afgelast worden. Maar die onzekerheid geldt ook nog voor volgend jaar.

Wie besluit om volgend jaar een evenement te organiseren, maakt op voorhand al kosten. Als het evenement dan niet doorgaat en de inkomsten uitblijven, levert dat forse verliezen op. Die verliezen zijn nu ook niet meer te verzekeren: sinds februari wordt een pandemie niet meer gedekt door een evenementenverzekering.

'Zolang de anderhalve meter geldt, is er geen Lowlands'
"Er is een soort twilight zone", zegt Bente Bollmann van Mojo. "Daarin zijn we bezig met de voorbereidingen, terwijl we nog niet honderd procent weten dat het doorgaat."

Toch hangt het wel of niet doorgaan van Lowlands volgend jaar niet af van de verzekeringspolis. "Er zijn nog een heleboel onzekerheden", legt Bollmann uit. Volgens hem komen de belangrijkste acts uit Amerika en daar neemt het aantal besmettingen nog steeds toe. Bands en internationale acts hebben hun tours stil gelegd en die komen voorlopig nog niet op gang. Over het beleid in Nederland zegt de Mojo-woordvoerder: "Zolang de anderhalve meter geldt, is er geen Lowlands."

'We hebben een gezamenlijk doel'
Voor de pinksterconferentie Opwekking ligt dat anders. Een woordvoerder laat weten dat de organisatie het evenement sowieso niet verzekert. Het evenement ging dit jaar niet door, maar de gemaakte kosten zijn ingezameld bij de achterban. Veel bezoekers hebben hun ticketgeld bijvoorbeeld niet teruggevraagd, maar gedoneerd aan de organisatie.

Ook bij Mudmasters gaat het er anders aan toe dan bij Lowlands. Daar zijn geen grote, internationale acts. Organisator André Skwortsow geeft aan meteen open kaart te hebben gespeeld met de leveranciers waar hij al jaren goed mee samenwerkt. "We hebben een gezamenlijk doel: zij willen leveren, wij willen organiseren", zegt Skwortsow. "En dat gezamenlijk belang ziet iedereen in, dus we dragen gezamenlijk het risico. Als je onder druk staat, kan het partijen dichter bij elkaar brengen."

Of Defqon.1 volgend jaar terug keert naar Biddinghuizen, is nog onzeker. "Voor dit jaar loopt wat er loopt", zegt Sander Bijlstra van organisator Q-Dance. "En voor volgend jaar zijn we afhankelijk van een alliantie die hierover in gesprek is met de overheid."

Garantiefonds
De alliantie waar Bijlstra op doelt, loopt via belangenvereniging Kunsten '92. Daar wordt al sinds het begin van de coronacrisis gesproken over een garantiefonds. Dat fonds moet een deel van de onverzekerbare risico's toch verzekeren. Zoals de Stichting Garantiefonds Reisgelden dat bijvoorbeeld voor het toerisme doet of de Nationale Hypotheek Garantie voor de huizenmarkt.

De evenementensector wordt in deze gesprekken vertegenwoordigd door Willem Westermann van de vereniging van evenementenmakers. "We hebben samen behoefte aan zo'n garantiefonds", zegt hij. En ook al is zo'n fonds nog ver weg, heeft hij er vertrouwen in. "In twintig landen wordt dit al opgetuigd, en wij worden de eenentwintigste."

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Defqon.1
Sybit | Software op Maat
Sybit | Software op Maat
Adverteerder in de rubriek Lowlands
Bouwbedrijf HEDI
Bouwbedrijf HEDI
Adverteerder in de rubriek Mud Masters
Bouwbedrijf HEDI
Bouwbedrijf HEDI
Adverteerder in de rubriek Opwekking
AH Jan Schuurhuis
AH Jan Schuurhuis
Adverteerder in de rubriek Walibi Holland
Gicom Composting Systems
Gicom Composting Systems
Adverteerder in de rubriek Coronavirus
Gicom Composting Systems
Gicom Composting Systems
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 18.5 °C
  • 0.0 mm
  • 18.9 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top