Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl

Bonenoogst verloren door hevige regenval

Woensdag 19 augustus 2020
Bonenoogst verloren door hevige regenval
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Sommige Flevolandse boeren kunnen een deel van hun oogst als verloren beschouwen. Dat komt door de heftige regen van de afgelopen dagen.

Volgens Joost Rijk van Wageningen Universiteit & Research in Lelystad is de afgelopen dagen zo'n 125 millimeter regen gevallen. De eerste 60 mm waren prima voor de verschillende gewassen, omdat het daarvoor heel droog was. De regen die daarna viel, was juist slecht voor de oogst. Rijk: "Het was donderdagmiddag toen wij hier de beregeningsmachine nog aan wilden zetten en wij zeiden 'nou laten we even de bui afwachten'. Het is maar goed dat we dat gedaan hebben, want 's nachts viel 55 mm en dat liep in de afgelopen vier dagen op tot ongeveer 125 mm."

Wageningen Universiteit & Research heeft verschillende percelen in Flevoland die bedoeld zijn voor onderzoek. Op een stuk grond van 5 hectare in Lelystad heeft Joost Rijk biologische sperziebonen staan. Een groot deel daarvan is vanwege de grote regenval niet meer te redden. Rijk schat de schade tussen de 20.000 en 25.000 euro.

Ook andere gewassen zoals wortelen en kool dreigen verloren te gaan. Rijk: "Het wordt nog even spannend. Als het de komende dagen hard droogt, dan kan het een en ander nog wel goed komen. Maar er hoeft geen 5 mm meer bij te vallen en er staat weer water op het land".

Opmerkelijk is dat sommige boeren erg veel last hebben van de buien, terwijl anderen de dans ontspringen. Dat komt doordat de neerslag zeer lokaal was. "Nog geen vijf kilometer verderop is er bij bijna twee keer zoveel gevallen, daar is de situatie helemaal niet te overzien. En vijf kilometer de andere kant op, daar kunnen ze juist wat regen gebruiken", zegt Rijk.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin
Terrascompleet.nl
Adverteerder in de rubriek Weer
Sybit | Software op Maat
Sybit | Software op Maat
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top