Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems

Buurtschouw komt terug

Donderdag 10 december 2020
Buurtschouw komt terug
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Volgend jaar de buurtschouw keert weer terug in Biddinghuizen. Bewoners kunnen daarin hun vragen, zorgen en opmerkingen over hun buurt, huis en leefomgeving kwijt aan medewerkers van de gemeente en woningbouwstichting.

Bij een buurtschouw lopen de gemeente en Oost Flevoland Woondiensten (OFW) samen door de buurt. Het doel is om de leefbaarheid te verbeteren.

De terugkeer van de buurtschouw is opgenomen in de prestatieafspraken tussen de gemeente, OFW en de Huurders Belangen Vereniging. De huurdersvereniging had hier op aangedrongen, nadat de schouw zo'n vijf jaar geleden ineens was verdwenen. "In gesprekken over de prestatieafspraken hebben we het ingebracht, maar er was niet eens discussie voor nodig. De gemeente en OFW zeiden dat zij de buurtschouw zelf ook graag terug wilden", zegt voorzitter Claudia van Loveren van de Huurders Belangen Vereniging.

De schouw is volgens haar heel belangrijk om te weten wat er in een buurt speelt. "Mensen willen gehoord worden. Er is misschien niet direct een oplossing voor hun klacht of opmerking, maar er wordt in elk geval ter plekke naar gekeken. Het is belangrijk om naar de bewoners te luisteren", aldus Van Loveren. Bij een schouw kunnen zaken als de eigen woning, maar ook de verkeersveiligheid en het onderhoud van de buurt aan de orde komen. Zowel huurders als eigenaren kunnen meedoen.

Afspraken aangepast aan veranderde vraag
In de prestatieafspraken hebben de gemeente en OFW opnieuw naar de woningvoorraad in Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen gekeken. "De vraag verandert: er is meer behoefte aan één- en twee-persoonswoningen en woonruimte voor bijzondere doelgroepen. Dat zie je terug in de wachttijden: "Die nemen toe", aldus wethouder Peter van Bergen.

Om aan de vraag te voldoen, zet OFW onder meer in op het realiseren van flexwoningen. Dat zijn volgens directeur Noek Pouw betaalbare woningen die snel zijn te realiseren, maar die misschien hooguit een halve eeuw meegaan. De corporatie wil verder kleine eengezins en levensloopbestendige woningen bouwen of bestaande woningen aanpassen.

Minimaal 40 huizen per jaar bijgebouwd
OFW blijft sociale huurwoningen bijbouwen. "Een aantal van veertig per jaar is daarbij een ondergrens, we kijken of het hoger kan", aldus Pouw. De komende twee jaren worden diverse projecten opgeleverd: in Dronten aan de Lijzijde (54) en Het Palet (24) en in Swifterbant bij het MFC (30). In het dorp wil OFW ook appartementen voor jongeren realiseren.

In Biddinghuizen is grond beschikbaar in De Graafschap en wordt gekeken naar een nieuw project aan De Tas. In Dronten zelf komt het project Havenkwartier op de markt. De gemeente bekijkt nog waar en hoeveel er kan worden gebouwd om aan de grote landelijke behoefte aan woningen te voldoen.

Verkoop huurwoningen onvermijdelijk
Tegelijk gaat OFW door met de verkoop van huurwoningen, zo'n 30 tot 35 per jaar. Vanuit het oogpunt van de grote behoefte aan huren is dat niet logisch, maar verkopen helpt OFW wel om het woningaanbod van 4.300 huizen veelzijdiger te maken.
Bovendien is verkopen noodzakelijk: zonder dat te doen heeft OFW onvoldoende eigen middelen om te bouwen. Wethouder Van Bergen verwijst daarbij naar de hoge verhuurdersheffing, die corporaties jaarlijks aan het Rijk moeten betalen.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Wonen
Flevolamb
Flevolamb
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top