Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI

Gemeente beschermt karakteristieke windhagen

Maandag 21 december 2020
Gemeente beschermt karakteristieke windhagen
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - De gemeente Dronten gaat door met het beschermen van de zogenoemde windhagen in fruitteeltgebieden. Daarmee willen burgemeester en wethouders het karakteristieke polderlandschap in stand houden.

Er wordt in de Drontense politiek al jaren gesproken over de windhagen. De beplanting is karakteristiek voor het buitengebied van Oostelijk Flevoland, maar staat boeren in de weg als fruitteeltbedrijven worden beëindigd. De fruittelers willen de hagen kunnen rooien als een perceel een andere functie krijgt. Bijvoorbeeld als het land wordt verkocht aan een akkerbouwer. Dronten heeft in het bestemmingsplan vastgelegd dat rooien niet mag. De vereniging van Fruittelers NFO en de landbouworganisatie LTO Noord hebben dat besluit in 2016 aangevochten bij de Raad van State, maar de rechter stelde de gemeente in het gelijk.

Afgelopen zomer werd er in de gemeenteraad nog een voorstel van D66 besproken. De partij wilde fruittelers die stopten met hun bedrijf dwingen om in ieder geval om het erf een singel met beplanting aan te brengen. Hiervoor was in de gemeenteraad geen meerderheid.

Boeren wisten het
Het college heeft nu besloten dat de bestaande windhagen voorlopig blijven staan. Volgens de gemeente wisten de huidige gebruikers waar ze aan toe waren, toen ze op de percelen aan de slag gingen. Wel wordt het behoud van de windhagen meegenomen in een onderzoek naar de toekomst van de leefomgeving. Ook de inwoners van Dronten mogen daarover meepraten.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Hoogeveen Multi Service
Hoogeveen Multi Service
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top