Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Flevolamb Flevolamb
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change

Rechter beslist over 'woning waarin je niet mag wonen'

Maandag 22 februari 2021
Rechter beslist over 'woning waarin je niet mag wonen'
Afbeelding ter illustratie
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - "De gemeente Dronten houdt een probleem in stand dat ze zelf heeft gecreëerd." Dat zegt Joris Heemskerk uit Biddinghuizen. Heemskerk kocht een woning die op papier niet bestaat.

Het probleem van het huis van Heemskerk is dat het op een erf gebouwd is waar ook een andere woning staat. Dat mag niet van de gemeente Dronten. Wat het verhaal bijzonder maakt, is dat de woning van Heemskerk er al sinds 2004 staat, met toestemming van diezelfde gemeente. De toenmalige eigenaar van de boerderij wilde een nieuw groot huis bouwen op zijn erf. In vergelijkbare situaties wordt het oude huis dan afgebroken, maar in dit geval gebeurde dat niet. Het oude huis werd een gastenverblijf.

Fout in administratie
Maar daar gaat het mis. Ondanks de bouwvergunning voor de 'nieuwe' woning blijft ook de oude woning op papier een 'woonhuis'. Al vrij snel gaan er twee verschillende gezinnen wonen.

Dit wordt pas duidelijk in 2010 als het nieuwe huis per executie wordt verkocht. De gemeente grijpt in en vanaf dat moment wordt alleen het oude huis bewoond. Het nieuwe huis staat zeven jaar leeg. Te verpauperen. Dan koopt Heemskerk het pand.

Uitdaging
"Ik zag het als een uitdaging. Het huis stond leeg, je kon het amper nog zien door alle bramenstruiken. Ik dacht dat ik er met een goed gesprek met de gemeente wel uit zou komen. Het kan toch niet zo zijn dat een nieuw groot huis leeg blijft staan", vertelt Heemskerk.

Maar dat valt tegen: De gemeente wil niet dat er gewoond wordt. De oude woning is wat haar betreft de enige woning op het erf. Daar woont al iemand, dus Heemskerk moet weg. "Maar dat slaat echt nergens op. Er is een bouwvergunning afgegeven voor een woonhuis. Ik woon dus gewoon in een normaal huis!"

Rechter moet beslissen
Deze week staan de gemeente en Heemskerk voor de rechter. Al vaker stonden ze tegenover elkaar, maar deze keer beroept de gemeente zich erop dat er geen twee huishoudens op één perceel mogen wonen. "Ik word er een beetje moe van en weet zeker dat de rechter mij in het gelijk stelt. Volgens mij weet de gemeente dat ook, dus ze proberen op andere manieren mij dwars te zitten. Zo hebben ze mijn jacuzzi in de tuin als illegaal bouwwerk bestempeld."

Spijt van de aankoop heeft Heemskerk niet. "Ik weet zeker dat ik hier mag blijven wonen. Wat ik zorgelijker vind, is de houding van de gemeente. Waarom willen die al ruim tien jaar een fout niet toegeven. Mijn oplossing: Laat op dit erf gewoon twee woningen staan."

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Wonen
Bouwbedrijf HEDI
Bouwbedrijf HEDI
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top