Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems

Vrijwilligers redden gemiddeld zes levens per maand in Flevoland

Dinsdag 23 februari 2021
Vrijwilligers redden gemiddeld zes levens per maand in Flevoland
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Getrainde vrijwilligers hebben vorig jaar gemiddeld zes mensen per maand gereanimeerd. Dat zegt Aart Bosmans van HartslagNu. De slachtoffers hielden geen blijvende schade over aan hun hartstilstand.

Als iemand een hartstilstand krijgt, zijn er in Flevoland nu ruim 5.500 burgerhulpverleners die kunnen helpen met reanimeren. Vaak wordt gebruik gemaakt van een Automatische Externe Defibrillator (AED).

Bosmans van HartslagNu: "73 mensen hebben vorig jaar in Flevoland geen blijvende schade overgehouden aan hun hartstilstand, mede dankzij de snelle komst van de burgerhulpverleners. We moeten nog een paar stapjes zetten. Maar dan hebben we in Flevoland een mooie dekking met AED's en burgerhulpverleners."

De dekking is nog niet overal in orde. Vooral Almere kent nog wat zwakke plekken. De stad wil dan ook samen met de Hartstichting en HartslagNu een wervingscampagne opzetten voor meer burgerhulpverleners. Dat idee ontstond vorig jaar december na een motie van de VVD en de ChristenUnie over de AED's in het stadshart. Almere heeft overigens nog geen contact met de Hartstichting en HartslagNu gehad over zo'n campagne.

Tien minuten
"De overlevingskansen van een patiënt met een hartstilstand is vrijwel nul als die tien minuten moet wachten tot de ambulance er is. Daarom zijn de mensen in de buurt en de AED's zo belangrijk. Ze kunnen er snel zijn en dat is cruciaal om een hartstilstand zonder blijvende schade te overleven", zegt Bosmans.

"Als ambulancebroeder had ik te maken met reanimaties en het frustrerende was dat het vaak niet lukte, omdat we niet binnen die tien minuten bij de patiënt konden zijn. En zo hebben we dit systeem bedacht en uitgerold", vertelt Bosmans verder. Er is inmiddels ook in het buitenland belangstelling voor het Nederlandse systeem. "In Litouwen en Italië draait het systeem al. België onderzoekt het en in de grensstreek met Duitsland draait een pilot."

Campagne
Almere kiest voor een doorlopende wervingscampagne, zo laat de gemeente weten. De gemeente gaat daarover nog in overleg met de Hartstichting en HartslagNu. Het is nog niet duidelijk wanneer de speciale wervingscampagne voor extra burgerhulpverleners gaat beginnen.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Stichting AED
Kapsalon Beautiful Change
Kapsalon Beautiful Change
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top