Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI

Nergens zoveel GPS-diefstallen bij boeren als in Flevoland

Woensdag 3 maart 2021
Nergens zoveel GPS-diefstallen bij boeren als in Flevoland
Foto: FreeImages.com / Rotorhead (rechtenvrije foto)

BIDDINGHUIZEN - Flevolandse boeren zijn het vaakst slachtoffer van GPS-diefstallen in Nederland. Dat blijkt uit cijfers die het programma Opsporing Verzocht dinsdagavond bekend heeft gemaakt. De afgelopen twee jaar zijn landelijk gezien 335 GPS-systemen gestolen en ruim 100 daarvan werden in Flevoland buitgemaakt.

De totale schade in Nederland bedraagt zeven miljoen euro. De schade per inbraak kan in de tienduizenden euro's lopen. De diefstallen worden voornamelijk gedaan door Oost-Europese bendes die blijven terugkeren in Nederland. Volgens de politie is de kans op slagen in Nederland erg hoog, omdat veel boerenbedrijven op relatief korte afstand van elkaar zitten.

De bendes gaan volgens de politie geraffineerd te werk. Er worden veel voorverkenningen gedaan, waarbij zelfs drones worden ingezet. Verder komen de dieven vaak 's nachts lopend over het weiland of akker naar de schuur waar de apparatuur staat. Soms lopen ze wel enkele kilometers. Zo wordt voorkomen dat ze worden opgemerkt. De politie waarschuwt de boeren juist nu, omdat de meeste inbraken in het voorjaar en de zomer worden gepleegd. De GPS-systemen worden in deze jaargetijden het meeste ingezet.

Precisielandbouw
De boeren gebruiken de GPS-systemen om zogeheten precisielandbouw te kunnen toepassen. De trekkers kunnen dan precies op die plekken rijden waar de boer ze wil hebben.

Speciale sticker
Sinds kort kunnen boeren een speciale sticker op de schermen plakken. Deze heeft een harslaag waardoor de sticker zich niet zonder schade laat verwijderen. Samen met een registratiesysteem en een helingsregister zou het dieven moeten afschrikken.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Pelletkachels advies en verkoop
Pelletkachels Flevo
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top