Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer

Miljoenen glasaaltjes te water gelaten

Woensdag 3 maart 2021
Miljoenen glasaaltjes te water gelaten
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Er worden woensdag zo'n 2,5 miljoen jonge palingen uitgezet in de Randmeren. Het gaat om glasaal afkomstig uit Frankrijk. Daar is bij de kust sprake van een overschot. De glasaal die in de Randmeren wordt uitgezet is per vrachtwagen aangevoerd.

In Elburg worden ze gewogen en geteld en daarna vanaf twee vissersboten uitgezet. Ook buiten Flevoland worden de visjes uitgezet, onder andere vanuit Huizen. Het uitzetten wordt verzorgd door DUPAN (Stichting Duurzame Palingsector Nederland). Volgens voorzitter Alex Koelewijn is de Nederlandse kust ondoordringbaar voor glasaal. De diertjes worden geboren in de Sargassozee, in het noorden van de Atlantische Oceaan, maar moeten in zoet water opgroeien voordat ze weer teruggaan naar het paringsgebied. Daarom worden ze naar de Randmeren verplaatst. Als de glasaal is uitgegroeid tot volwassen paling kunnen ze daarna zelf naar de zee terugzwemmen.

Ladders voor paling
Volgens Koelewijn blijft het uitzetten nodig zolang er obstakels zijn voor de palingen waardoor ze niet naar zoet water kunnen komen. Die obstakels zijn bijvoorbeeld dijken en dammen maar ook stuwtjes in polders. Door het aanleggen van palingladders kunnen de dieren over die obstakels heen klimmen. Paling kan namelijk ook buiten water enige tijd overleven, lang genoeg om zo'n ladder op te kruipen.

Koelewijn denkt dat het nog tientallen jaren duurt voordat er genoeg voorzieningen zijn en de paling weer volledig zelfstandig zijn reis kan maken. Het lukt veel palingen wel al om de reis terug richting de Sargassozee te maken dankzij de hulpmiddelen. Maar uitzetten zal voorlopig dus nog wel nodig blijven.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Veluwemeer
Fruit vers aan huis bezorgd
Fruithandel Van Beek
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 10.5 °C
  • 9.6 mm
  • 14.0 °C
Weerstatistieken ->
Biddinghuizen Rabo ClubSupport
Biddinghuizen Rabo ClubSupport 5 - 27 september 2022
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top