Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Flevolamb Flevolamb
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken

Oeverzwaluwen dol op de polder: 1000 kuikens in één wand

Maandag 7 juni 2021
Oeverzwaluwen dol op de polder: 1000 kuikens in één wand
Foto: FreeImages.com / Helga Kupcsik (rechtenvrije foto)

BIDDINGHUIZEN - De oeverzwaluwwand bij Biddinghuizen is een groot succes. Dit jaar zit de wand vol, met misschien wel 1000 kuikens. Dat is opmerkelijk veel, vindt beheerder Landschapsbeheer Flevoland.

De oeverzwaluwwand is in 2005 aangelegd aan de rand van een groot recyclingbedrijf. Elk voorjaar komen zwaluwen er hun nest bouwen. De wand bestaat uit grote betonblokken met diepe gaten. In die gaten leggen de zwaluwen hun eieren. Er zijn 13 van dit soort wanden in Flevoland.

"Het ging lange tijd niet goed met de zwaluw, maar nu gaat het weer veel beter", vertelt Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland. "De vogel legt de eieren normaal gesproken in steile oevers, maar die zijn er steeds minder en al helemaal niet in Flevoland. Wij bootsen die oevers na met met onze wanden. Ze vallen goed in de smaak en we zien de populatie weer toenemen."

Dit jaar zijn er opmerkelijk veel van de gaten bezet. "We kijken hoeveel gangen zijn uitgegraven en schatten dan hoeveel nesten er gebouwd zijn. Je kunt dat niet zien van buitenaf namelijk. We denken dat er dit jaar zo'n 240 nesten zijn, goed voor zo'n 1000 kuikens", vertelt Nagel.

Waarom er juist op deze plek zoveel vogels nestelen, blijft ook voor Landschapsbeheer gissen. "Ik weet niet precies waarom de plek zo populair is, maar de wand staat richting het water en er zijn poeltjes. Er zijn ook veel muggen en die vinden de zwaluwen smakelijk."

Bron: Omroep Flevoland

actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 18.5 °C
  • 0.0 mm
  • 22.1 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet EK2020 Voetbalpoule
BHZNet EK2020 Voetbalpoule BHZNet EK2020 Voetbalpoule
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top