Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Flevolamb Flevolamb
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen

Schade en gewonden door valwind

Zaterdag 19 juni 2021
Schade en gewonden door valwind
Afbeelding ter illustratie
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - In Chaletpark de Klink in Biddinghuizen zijn zeker vijf chalets en het restaurant gedeeltelijk verwoest door een valwind tijdens het kortstondige noodweer van vrijdagavond. Meerdere mensen zijn gewond geraakt. Eén van hen werd opgetild door de wind. De vrouw kwam daarna hard op de grond terecht.

Bert Moll liep met zijn vrouw vanaf hun chalet richting het restaurant toen de valwind hen overviel. Moll had de bui wel zien hangen, maar had niet verwacht dat het noodweer zo heftig zou zijn.

In het korte moment dat de downburst bovenop hun terechtkwam, werd zijn vrouw opgetild en neergesmakt. Ze raakte zwaargewond. In beide polsen zitten gecompliceerde botbreuken, waar ze volgende week aan wordt geopereerd. Haar man vertelt het verhaal, omdat het slachtoffer nog te aangeslagen is.

Wat is een valwind?
Een valwind of downburst ontstaat bij onweersbuien. Een grote hoeveelheid koude lucht stort dan met veel kracht omlaag vanuit een grote regenwolk. Soms met wel 200 kilometer per uur. De doorsnee van zo'n koude luchtroom is vaak ongeveer een kilometer. Hierdoor zorgen valwinden vooral plaatselijk voor veel schade.

Onverwacht heftig
Cylla van der Velden van Restaurant De Klink wist wel dat er slecht weer aankwam, maar niemand had het vermoeden dat het zo heftig werd. Bij haar pand is veel schade aangericht. "Binnen 30 seconden was alles verwoest", zegt Van der Velden. Een gloednieuwe overkapping, de pergola, ramen, terrasmeubilair en de parasols zijn kapot. Eén daarvan is op haar moeder gewaaid. Ze liep zware kneuzingen op. Er moest een ambulance komen om de verwondingen te behandelen.

Bij Van der Velden zit de schrik er goed in. Ze wordt nu door omstanders geholpen om de boel weer in orde te maken. Ze verwacht dat het nog weken gaat duren om de schrik te boven te komen. De restauranteigenaar hoopt zo snel mogelijk weer open te kunnen.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek De Klink
Kapsalon Beautiful Change
Kapsalon Beautiful Change
Adverteerder in de rubriek Weer
Kapsalon Beautiful Change
Kapsalon Beautiful Change
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 17.4 °C
  • 0.0 mm
  • 18.8 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top