Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Adm. Financiële Advisering Kafa
Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat

Kevermepper mept coloradokevers van aardappelplanten

Maandag 6 september 2021
Kevermepper mept coloradokevers van aardappelplanten
Afbeelding ter illustratie
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Telers en machinebouwers in Biddinghuizen hebben een machine ontwikkeld die coloradokevers letterlijk van aardappelplanten mept. De coloradokever kan een heuse plaag zijn en komt steeds meer voor doordat het in Nederland steeds warmer wordt. Vooral de larven kunnen in korte tijd hele velden kaalvreten.

Dankzij de inzet van de kevermepper hoeven boeren geen bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken tegen de kevers. Het apparaat is een uitkomst voor de biologische teelt, maar omdat chemische middelen steeds duurder worden, zien de uitvinders ook een toekomst in de gangbare landbouw.

Hoe werkt het?
De kevermepper wordt voorop een trekker bevestigd. In het apparaat zitten draaiende plastic flappen die de kevers van de aardappelplanten slaan. De kevers belanden via een plaat in opvangbakken, die weer worden geleegd in een grotere bak.

Niet alleen de coloradokever wordt door de mepper verwijderd. Ook beestjes die wel nuttig zijn, worden meegenomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om lieveheersbeestjes en spinnen. Maar die kruipen of vliegen weer uit de bak, terwijl de coloradokever blijft zitten. De grote bak wordt uiteindelijk gevuld met water, waardoor de kevers verdrinken.

Mepper is klaar voor de markt
De kevermepper is door telers en machinebouwers van Field Workers in Biddinghuizen ontwikkeld. Ze kregen hiervoor een subsidie van de provincie van ruim 100.000 euro. Nu is de mepper klaar om de markt te veroveren. Komend jaar zullen er naar verwachting vijf gebouwd en verkocht worden. De hoop is dat dit aantal het jaar daarop verdubbelt.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin
Terrascompleet.nl
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top