Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Flevolamb Flevolamb
Dit is een artikel van spoedteststraat.nl

Wat verandert er voor reizen binnen Europa door omikron?

Woensdag 29 december 2021
Wat verandert er voor reizen binnen Europa door omikron?

Dit is een artikel van spoedteststraat.nl

Het is bijna niemand ontgaan dat veel Europese landen hun grenzen weer streng bewaken. De omikron variant baart Europa namelijk zorgen. Enkele landen hebben een verplichte COVID-19 test ingevoerd voor alle reizigers. Ook worden er nieuwe eisen gesteld aan vaccinaties. Hieronder zetten we de belangrijkste wijzigingen in Europa op een rijtje, zodat je weet waar je aan toe bent als je van plan bent binnen Europa te reizen deze winter.

PCR test plicht
De afgelopen zomer gold in Europa een eensgezind coronabewijs: een vaccinatie, herstelbewijs of een negatieve coronatest was geldig om te kunnen reizen. Nu zijn er toch weer haken en ogen aan het reisbeleid in Europa. Door de komst van de omikron variant hebben landen namelijk inreisregels strenger gemaakt. Ook als je gevaccineerd bent moet je in Europese landen zoals Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Portugal daarbij een negatieve coronatest overleggen.

Nieuwe eisen aan vaccinatie
Frankrijk en Oostenrijk zijn de eerste landen die nieuwe eisen stellen aan vaccinaties. Heb je de tweede prik langer dan 270 dagen toegediend gekregen, dan is je coronabewijs niet meer geldig. Ook zal in sommige landen het Janssen vaccin niet meer als geldig worden beschouwd.

Europese commissie niet blij met nieuwe regels
Het feit dat veel Europese hun eigen regels maken over coronavereisten voor reizigers is frustrerend. Věra Jourová, vice president van de Europese Commissie voor waarden & transparantie, zegt dat de individuele beslissingen van Europese landen het vertrouwen van mensen verminderd dat overal in Europe gelijke voorwaarden zijn. Dat was haar reactie wanneer Italië vlak voor het drukke kerstseizoen bekendmaakte nu van alle reizigers een negatieve coronatest te vereisen.


Hier moet je op letten bij reizen in Europa
De komende tijd zullen waarschijnlijk meer landen hun inreisregels weer wijzigingen. Meestal wordt een nieuwe regel enkele dagen van tevoren gecommuniceerd, maar soms wordt een regel ook per direct ingevoerd. Hier moet je op letten als je binnen Europa reist:

• Check of in het land waar je naartoe reist een coronatest plicht geldt. Zo ja, hoelang van tevoren mag de test maximaal zijn afgenomen? En moet het per se een PCR test zijn?
• Bekijk de actuele regels over vaccinatie. In Landen zoals Frankrijk en Oostenrijk is het beleid gewijzigd wat geldt als een 'volledige vaccinatie'.
• Vul eventuele digitale formulieren op tijd in. Veel Europese landen hanteren een soort passenger locator form. Voor vertrek moet je dit digitaal ingevuld hebben.
• De minimumleeftijd voor een negatieve test verschilt per land. Ook is de geldigheidsduur van een coronatest niet hetzelfde. Let hier dus op voor het land waar je naartoe reist.

Conclusie
Reizen binnen Europa wordt nogmaals lastiger gemaakt. Waar we in de zomer nog konden rekenen op een behoorlijk uniform beleid, is dat nu weer veranderd. Als je op reis gaat binnen de EU, let dan op dat je op de hoogte bent van de actuele inreisregels.


Bovenstaand bericht is afkomstig van een externe bron en betreft geen redactioneel artikel. BHZNet.nl is niet verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van dit bericht.

actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 8.4 °C
  • 0.0 mm
  • 12.3 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
BHZNet EK2024 Voetbalpoule
BHZNet EK2024 Voetbalpoule BHZNet EK2024 Voetbalpoule
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top