Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Adm. Financiële Advisering Kafa

Melkkoeien in Flevoland staan het minst in de wei

Dinsdag 2 augustus 2022
Melkkoeien in Flevoland staan het minst in de wei
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Voor het zesde jaar op een rij is het aandeel melkkoeien in de wei gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2015 liep 65 procent van de melkkoeien in de wei, in 2021 was dat 75 procent. Het percentage bedrijven dat weidegang toepast, is met 47% het laagst in Flevoland.

Koeien zijn landelijk gezien gemiddeld wel minder uren buiten. Dit komt vooral doordat koeien vaker alleen overdag in de wei grazen, in plaats van dag en nacht. In Flevoland, waar de koeien vaker op stal staan, hebben bedrijven een hoger aantal grootvee-eenheden (GVE) dan gemiddeld en is er naar verhouding minder grasland per koe.

Tot en met 2015 werden melkkoeien steeds vaker op stal gehouden. De maatschappelijke wens om meer koeien in de wei leidde tot het Convenant Weidegang. Hierin staan afspraken om weidegang te stimuleren, door onder andere een hogere prijs voor de melk van weidende koeien te betalen en voorlichtingsprogramma's aan te bieden voor boeren die weidegang willen toepassen.

Redactie BHZNet.nl

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
AH Jan Schuurhuis
AH Jan Schuurhuis
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top