Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Dit is een artikel van ergowerken.nl

6 kantoor tips tegen pijnlijke schouders

Dinsdag 30 augustus 2022
6 kantoor tips tegen pijnlijke schouders
Foto: Pexels.com / Daan Stevens - rechtenvrije afbeelding

Dit is een artikel van ergowerken.nl

Heb je na een lange dag op kantoor een wat zeurend gevoel in je schouders? Dat is helemaal niet gek. Je bent de hele dag druk in de weer, wat fysiek al vermoeiend kan zijn. Zeker in de middag wil een goede werkhouding er dan ook nog wel eens bij inschieten.

Als je schouders alleen tijdens werktijden aan het drammen zijn, dan ben je er nog redelijk vroeg bij om er iets tegen te doen. Heb je er buiten werktijd ook last van? Het is in dat geval verstandig om een specialist te raadplegen, zoals een fysiotherapeut.

Hoe kom ik toch aan die pijntjes?
Want mijn dagelijkse taken, die vallen op zich wel mee. Ik werk grotendeels met de computer en zit de gehele dag vrij comfortabel in een prettige stoel. Waarom zijn mijn schouders het daar dan niet mee eens?

Er zijn dus helemaal geen zware mappen, onhandige dozen of andere belastende fysieke werkzaamheden nodig om de schouder te irriteren. Het zit hem bij kantoorwerk vaak in de repetitieve zaken. Denk aan het herhaaldelijk optillen van bijvoorbeeld je muis of een onderuit gezakte houding vanaf een uur of 16:00. Dit doe je dan niet 1 keer, maar meerdere keren per week. Dag in, dag uit. En hoewel iets zo subtiel en onschuldig kan lijken, is het bij voldoende herhaling toch belastend voor je schouders.

Hieronder kun je 6 oorzaken vinden van dingen die wel eens mis willen gaan op kantoor en jou op termijn die pijnlijke schouder kunnen geven. Daarachter heb ik gelijk een tip voor je waarmee je dit probleem kunt tackelen.

1. Je monitor staat te ver van je af of te hoog/laag
Wanneer je beeldscherm niet op de juiste afstand van je staat, dan wordt het gedurende de dag steeds lastiger om alles te kunnen lezen. Zeker in de tweede helft van de werkdag wil dit er vaak voor zorgen dat je ongemerkt wat naar voren gaat leunen om alle lettertjes te kunnen zien. Dit naar voren leunen wil nog wel eens gecombineerd worden met het gaan hangen op het bureau, waarmee de druk op de schouders toeneemt

Tip: Plaats je scherm op een armlengte afstand en zet de bovenkant van de monitor op of iets onder ooghoogte. Onze oogspieren vinden de meeste ontspanning als de ogen iets naar beneden kunnen kijken

2. De armleggers van je bureau staan te hoog
Wanneer de armleggers van je stoel te hoog afgesteld staan, dan ga je er vanzelf in hangen. Het is lekker om de armleggers te gebruiken voor wat steun, maar verwar dat niet met 'leun'.

Tip: Stel je stoel altijd eerst goed af, daarna pas je bureau. Er zijn genoeg websites die dit stapsgewijs uitleggen. De grootste fout die gemaakt wordt is wanneer mensen hun armleggers aanpassen aan de hoogte van hun bureau. Het moet altijd andersom zijn.

3. Je muis en je toetsenbord staan te ver weg
Het kan best prettig en ontspannen aanvoelen voor de armen wanneer deze op je bureau rusten tijdens het gebruik van de muis en het toetsenbord. Het probleem voor de schouders is echter dat deze bij een compacte houding de meeste ontspanning kan vinden. Leg je linker hand maar eens op je rechter schouder en beweeg dan je arm recht naar voren van je af. Voel je dat?

Tip: Plaats de muis en het toetsenbord dicht op je lichaam. Overweeg wanneer je niet vaak met cijfers bezig bent om een compact toetsenbord aan te schaffen, dit kan flink wat ruimte besparen

4. De cursor van je muis staat langzaam ingesteld
Je bedient de muis natuurlijk om dat cursortje op je scherm op de juiste plek te krijgen. Hij moet echter wel een beetje rap kunnen bewegen, want bij een te trage instelling moet je per dag meters en meters slepen om je werk gedaan te krijgen. Dat slepen gaat in veel gevallen gepaard met het optillen van de muis om hem weer dicht bij te kunnen bedienen. Je kunt wel raden wie daar niet blij van wordt.

Tip: Stel je muis gevoeliger in. Je kunt met minder slepen toch overal op je scherm komen en het gaat nog sneller ook. Op elke computer kun je in de instellingen de cursorsnelheid aanpassen.

5. Je bureau staat te hoog
Niet iedereen heeft de luxe van een verstelbaar bureau. De mogelijkheid bestaat dat jij na het perfect instellen van je stoel, vervolgens aan een veel te hoog bureau komt te zitten. Het is onvermijdelijk dat er door de verkeerde houding die je nu gaat aannemen, de schouders op spanning komen te staan.

Tip: Ervan uitgaande dat je zoals in tip 2 je ergonomische bureaustoel goed hebt afgesteld en je bureau niet te verlagen is, mag je bij uitzondering nu de stoel op hoogte brengen zodat de armleggers gelijk met je bureaublad komen te staan. Je kunt de bungelende voetjes eventueel ondersteunen met een kratje of een voetensteun.

6. Je beschikt niet over de juiste hulpmiddelen
Hoewel je heel veel zelf kan doen, zijn de juiste hulpmiddelen absoluut belangrijk voor een goede houding. Eigenlijk horen een goede bureaustoel en een verstelbaar bureau daar al bij, maar die zien we vaak meer als 'standaard uitrusting'. Het ontbreken van een laptopstandaard bij laptop gebruik of het werken met een ouderwets standaard muisje kunnen ook bijdragen aan klachten in je schouders.

Tip: Kijk kritisch naar je werkplek en zoek hulpmiddelen die jou kunnen helpen. Denk aan een verticale muis, een monitor arm, laptopstandaard of beeldschermbril.


Bovenstaand bericht is afkomstig van een externe bron en betreft geen redactioneel artikel. BHZNet.nl is niet verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van dit bericht.

actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 20.4 °C
  • 1.2 mm
  • 19.3 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Tourmanager 2024
BHZNet Tourmanager 2024 BHZNet Tourmanager
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top