Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap

Vijf gemeenten achter op schema bij huisvesten statushouders

Vrijdag 21 oktober 2022
Vijf gemeenten achter op schema bij huisvesten statushouders
Afbeelding ter illustratie
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Vijf van de zes Flevolandse gemeenten liepen op 1 oktober achter met het huisvesten van statushouders. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Gemeenten krijgen jaarlijks van het Rijk de taak om een aantal statushouders aan een huis te helpen. Dit aantal is onder meer afgestemd op de grootte van een gemeente.

In Almere en Urk is de achterstand het grootst. In Almere moesten begin deze maand 177 van in totaal 447 statushouders nog dit jaar een huis krijgen. Dit betekent dat de taakstelling pas voor 60 procent is gerealiseerd. Op Urk moest nog plek gevonden worden voor 16 mensen, op een taakstelling van in totaal 33. Die taakstelling op Urk was daarmee op 1 oktober pas voor de helft vervuld.

Dronten inmiddels achter op schema
Lelystad had jaren de grootste achterstand, maar loopt tegenwoordig als enige gemeente in Flevoland voor op schema. Op 1 oktober had Lelystad al 14 statushouders meer gehuisvest dan de 107 die de gemeente dit jaar zou moeten doen. Dronten en Zeewolde lagen in de zomer nog op koers, maar liggen inmiddels ook achter op schema. In Dronten moeten dit jaar nog 23 van in totaal 77 gevraagde statushouders geplaatst worden, in Zeewolde gaat het om 10 mensen van in totaal 37. In Noordoostpolder moeten nog 22 van de taakstelling van 74 mensen een plek krijgen.

Taakstelling
De nieuwste cijfers zijn inclusief de extra taakstelling waar de gemeenten zich in augustus aan hebben gebonden. Zij beloofden toen een deel van hun taakstelling voor 2023 naar voren te halen. Voor Flevoland betekende dit dat de gemeenten nog eens 159 statushouders extra moesten onderbrengen.

Tekort
Door het tekort aan huurwoningen verloopt de doorstroming vanuit azc's moeizaam. Er zitten daar veel asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben en eigenlijk plaats zouden moeten maken voor nieuwe vluchtelingen. Omdat de azc's vol zitten, verblijven nieuwe vluchteling vaak eerst een tijdlang in een noodopvang.

Bron: Omroep Flevoland


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Wonen
Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Hoogeveen Dak & Zinkwerken
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 9.8 °C
  • 0.0 mm
  • 10.8 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top