Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Dit is een artikel van hrnavigator.nl

Een veilige werkomgeving dankzij RI&E

Zondag 22 januari 2023
Een veilige werkomgeving dankzij RI&E
Foto: Rechtenvrije afbeelding

Dit is een artikel van hrnavigator.nl

Of u nu een startende ondernemer bent of een ervaren beursgenoteerd bedrijf, u bent volgens de wet verplicht om een Risico inventarisatie en -evaluatie, oftewel RI&E, voor uw organisatie op te stellen. Wat houdt een RI&E echter in en welke voordelen biedt het voor uw organisatie?

Wat is een RI&E precies?
Een RI&E is voor iedere organisatie een manier om de gezondheids- en veiligheidsrisico's van de onderneming en het personeel in kaart te brengen. Met het opstellen van de RI&E bent u meteen op de hoogte van de gevaren die in uw bedrijf aanwezig zijn. Daarna stelt u bij de RI&E een plan van aanpak op om ervoor te zorgen dat deze risico's zo klein mogelijk blijven. Meer weten? Lees hier meer over de RI&E, bijvoorbeeld over de werkwijze, de kosten en welke RI&E partner bij u past.

Wat zijn de voordelen van de RI&E?
Wanneer u als bedrijf nadrukkelijk bezig bent met het vergroten van de veiligheid en gezondheid binnen uw organisatie, werkt u tegelijkertijd aan het verbeteren van de productiviteit en het werkgeluk. Doordat u uw personeel betrekt bij vragen als "hoe maken wij de werkomgeving veiliger?", voelen uw medewerkers zich gehoord. Dit draagt bij aan positieve situatie op de werkvloer. Bovendien zijn uw medewerkers zich actief bewust van de gezondheids- en veiligheidsrisico's binnen de organisatie, waardoor zij zelf meewerken om onveilige situaties te voorkomen. Dit leidt tot een lager ziekteverzuim, wat het bedrijfsproces ten goede komt.

Hoe vaak voer ik een RI&E binnen de organisatie uit?
Volgens de wet bent u verplicht om de RI&E zo actueel mogelijk te houden. Verandert uw bedrijf bijvoorbeeld naar een nieuw bedrijfspand, verkoopt u nieuwe producten waarvoor een andere productielijn nodig is of vindt er een reorganisatie binnen uw kantoor plaats? In dat geval wijzigt u de RI&E zodat deze aansluit op uw veranderde situatie. Het is daarbij een aanrader om de RI&E te zien als een document dat u voortdurend bijhoudt, in tegenstelling tot een document dat u om de zoveel tijd aanpast.

Wat kost het laten opstellen van een RI&E?
De tarieven van een RI&E variëren per onderneming. Als u binnen uw sector over een bepaalde RI&E structuur beschikt, is dit veelal de voordeligste keuze. In dat geval laat u wel uw RI&E toetsen door een deskundige van de arbodienst. De meeste werkgevers nemen echter een RI&E specialist in de arm voor het opstellen van het document. Deze deskundigen zijn namelijk op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving, waardoor zij snel en effectief het juiste plan weten op te stellen.


Bovenstaand bericht is afkomstig van een externe bron en betreft geen redactioneel artikel. BHZNet.nl is niet verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van dit bericht.

actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 17.7 °C
  • 0.0 mm
  • 17.3 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet EK2024 Voetbalpoule
BHZNet EK2024 Voetbalpoule BHZNet EK2024 Voetbalpoule
BHZNet Tourmanager 2024
BHZNet Tourmanager 2024 BHZNet Tourmanager
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top