Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Adm. Financiële Advisering Kafa
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Flevolamb Flevolamb

Verplaatsing mobiele onderzoekscentra borstkanker leidt tot langer reizen

Zaterdag 4 maart 2023
Verplaatsing mobiele onderzoekscentra borstkanker leidt tot langer reizen
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Eind vorige maand stelde Leefbaar Dronten raadsvragen over het aanpassen van de locatie voor uit te voeren borstonderzoek. Inwoners van Biddinghuizen moeten sinds 11 februari naar de mobiele onderzoeklocatie op de parkeerplaats aan de achterzijde van De Meerpaal. Het College heeft hier ondertussen antwoord op gegeven en geeft aan dat het niet bekend is of er in de toekomst weer mobiele onderzoekscentra naar Swifterbant of Biddinghuizen komen.

"Inwoners van Swifterbant en Biddinghuizen moeten tegenwoordig voor het borstonderzoek van de GGD, waarvoor zij opgeroepen worden, naar Dronten of Lelystad", stelde Leefbaar Dronten in de raadsvragen. "Dit is voor hen erg lastig omdat velen zijn aangewezen op openbaar vervoer of de Regiotaxi, wat betekent dat men bijzonder lang onderweg is en dit terwijl het voorheen in de dorpen zelf werd gedaan en dit dus helemaal niet aan de orde was".

Antwoorden
Het College verwijst in haar antwoorden naar de organiserende instantie Bevolkingsonderzoek Nederland. "Uit contact met Bevolkingsonderzoek Nederland blijkt dat er wordt gestreefd naar een situatie waarin bevolkingsonderzoek voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn", schrijft het College. "Dit was afgelopen periode niet het geval, omdat in bepaalde regio's vrouwen (veel) langer moeten wachten op het borstonderzoek, dan in een andere regio's. Om de regionale verschillen te verkleinen, is de inzet van mobiele onderzoekcentra anders ingepland.

Minder lang wachten, maar langer reizen
"Het voordeel hiervan is dat u minder lang hoeft te wachten op het borstonderzoek. Het kan echter wel betekenen dat u verder en langer moeten reizen naar het onderzoekscentrum dan u gewend bent", schrijft ook Bevolkingsonderzoek Nederland.

Gevraagd naar of de Gemeente Dronten deze signalen ook onder aandacht brengt, antwoordt het college "Bevolkingsonderzoek Nederland geeft aan dat de GGD en gemeente hier geen rol in hebben. Op het moment dat wij als gemeente het signaal krijgen dat veel inwoners problemen ondervinden, leggen wij als gemeente de signalen neer bij Bevolkingsonderzoek Nederland. Daarnaast kunnen inwoners ook op eigen initiatief contact opnemen met Bevolkingsonderzoek Nederland voor het delen van klachten of vragen".

Redactie BHZNet.nl


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Gezondheidszorg
Kubbeweg 17
De Kubbe BV - Biddinghuizen
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 22.6 °C
  • 0.0 mm
  • 19.6 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Tourmanager 2024
BHZNet Tourmanager 2024 BHZNet Tourmanager
BHZNet EK2024 Voetbalpoule
BHZNet EK2024 Voetbalpoule BHZNet EK2024 Voetbalpoule
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top