AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
Van Werven infra & recycling Van Werven infra & recycling
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Dit is een artikel van mijngarage.nl

Voordelen oldtimers en moeten ze APK gekeurd worden?

Donderdag 1 juni 2023
Voordelen oldtimers en moeten ze APK gekeurd worden?
Foto: Rechtenvrije afbeelding

Dit is een artikel van mijngarage.nl

De afgelopen jaren zijn er rondom oldtimers wat regels gewijzigd. Lange tijd golden auto´s van 25 jaar en ouder als oldtimer. Dit is inmiddels gewijzigd, omdat auto's steeds beter werden en gemakkelijker de leeftijd van 25 jaar behalen.

Tegenwoordig heb je een oldtimer als je auto 40 jaar of ouder is. Er wordt hierbij gekeken naar de 1e toelating van het kentekenbewijs. Als dit 40 jaar of ouder is, dan heb je officieel een oldtimer. In het bezit zijn van een oldtimer brengt veel mensen plezier, maar ook fiscaal geniet je van enkele voordelen. De vraag komt soms op wanneer de APK keuring voor een oldtimer moet plaatsvinden?

Ouder dan 25 jaar, maar jonger dan 40 jaar?
Heb je een auto die in het verleden als oldtimer werd gezien omdat het voertuig 25 jaar of ouder was? Is je auto nog geen 40 jaar, dan is deze ineens geen oldtimer meer. Wel is er een categorie tussengevoegd. En dat is de youngtimer. Een youngtimer is een auto met een leeftijd vanaf 15 jaar tot 40 jaar. Ook als youngtimer kun je genieten van enkele fiscale voordelen, zoals een verlaagde motorrijtuigenbelasting of een zeer lage bijtelling als je een youngtimer als zakelijke auto gebruikt.

Oldtimers en de motorrijtuigenbelasting
Oldtimers zijn vrijgesteld van het betalen van motorrijtuigenbelasting. De overheid kijkt hiervoor in het RDW register. Zodra de leeftijd van 40 jaar wordt bereikt voor een voertuig, krijgt de eigenaar een bewijs van vrijstelling toegezonden. Er is wel een voorwaarde en die geldt voornamelijk voor oldtimer vrachtwagens en autobussen. Deze voertuigen worden soms wel eens voor commerciële doeleinden ingezet. In dat geval zijn ze niet vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Voor deze voertuigen kan het voorkomen dat er geen automatische vrijstelling geldt, ondanks dat ze niet commercieel ingezet worden. Je kunt dan eenvoudig een formulier invullen op de website van de Belastingdienst, om alsnog een vrijstelling aan te vragen.

Moet een oldtimer nog APK gekeurd worden?
Er heerst nogal eens verwarring of een oldtimer APK gekeurd moet worden. De minister heeft hier in 2020 duidelijkheid over gegeven. Alle voertuigen die de leeftijd van 50 jaar behalen, worden vrijgesteld van APK keuring. Hiervoor gold altijd een bepaalde datum dat de auto voor het eerst de weg op ging, vanaf 2021 geldt standaard de leeftijd vanaf 50 jaar. Is je oldtimer nog geen 50 jaar? Dan geldt er nog wel een APK plicht, maar niet zoals alle andere voertuigen. Alle voertuigen vanaf 30 jaar hoeven maar eens in de twee jaar APK gekeurd te worden. Wanneer je oldtimer de leeftijd van 50 jaar behaalt, geldt er automatisch een vrijstelling op de APK keuring.


Bovenstaand bericht is afkomstig van een externe bron en betreft geen redactioneel artikel. BHZNet.nl is niet verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van dit bericht.

actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 14.4 °C
  • 0.0 mm
  • 14.2 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
BHZNet EK2024 Voetbalpoule
BHZNet EK2024 Voetbalpoule BHZNet EK2024 Voetbalpoule
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top