Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Adm. Financiële Advisering Kafa
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer

Vogelgriepvirus Biddinghuizen blijkt nieuwe variant

Dinsdag 1 augustus 2023
Vogelgriepvirus Biddinghuizen blijkt nieuwe variant
Afbeelding ter illustratie
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Het vogelgriepvirus dat vorige week op een biologisch leghennenbedrijf in Biddinghuizen (Flevoland) werd vastgesteld, blijkt een nieuwe variant te zijn, genaamd het BB-genotype. Dit meldt Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), een onderdeel van Wageningen University & Research.

Het BB-genotype circuleert momenteel onder kokmeeuwen in Nederland en Europa en veroorzaakt aanzienlijke sterfte bij deze vogels. De besmetting in Biddinghuizen is de eerste uitbraak van het vogelgriepvirus sinds februari van dit jaar, en de eerste sinds de ophokplicht is opgeheven door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

H5N1
WBVR voerde een genetische analyse uit op het virus en toonde aan dat het weer een hoogpathogeen H5N1-virus is. Volgens Nancy Beerens, hoofd van het nationaal referentielaboratorium Aviaire influenza, heeft het virus een andere genetische samenstelling dan het virus dat eerder dit jaar op pluimveebedrijven werd ontdekt.

Afkomstig van meeuwen
De nieuwe variant, het HPAI H5N1 virus genotype BB, bevat drie stukjes genoom die afkomstig zijn van meeuwenvirussen. De PA-, NP- en NS-segmenten zijn afkomstig van een H13-vogelgriepvirus. "De besmetting van het legbedrijf in Biddinghuizen laat zien dat deze variant van het vogelgriepvirus niet alleen meeuwen maar ook pluimvee kan infecteren", schrijft het WUR.

Bioveiligheid
De ophokplicht is in de meeste regio's in Nederland opgeheven. Het risico op een besmetting met het vogelgriepvirus wordt door het deskundigenoverleg nog altijd als laag tot matig beoordeeld. Voor een goede preventie en bestrijding van het vogelgriepvirus blijven de bioveiligheidsmaatregelen op pluimveebedrijven van groot belang.

Redactie BHZNet.nl


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Landbouwberichten
Teakhouten meubelen
PolderTEAK
Adverteerder in de rubriek Vogelgriep
Tel. 0321-333169
Peter Evers
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 14.6 °C
  • 8.6 mm
  • 16.9 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet EK2024 Voetbalpoule
BHZNet EK2024 Voetbalpoule BHZNet EK2024 Voetbalpoule
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top