Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Flevolamb Flevolamb
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Dit is een artikel van g-vloeren.nl

Tips voor de verbetering van akoestiek in woon- en werkruimtes

Maandag 4 maart 2024
Tips voor de verbetering van akoestiek in woon- en werkruimtes
Foto: Rechtenvrije afbeelding

Dit is een artikel van g-vloeren.nl

Je kent het wel, je collega naast je zit te bellen en het galmt door letterlijk het hele kantoor. Niet bepaald prettig, vind je wel? Tijd dus om hier iets aan te doen. Akoestiek speelt namelijk een belangrijke rol in zowel onze woon- als werkruimtes. Slechte akoestiek kan zorgen voor irritatie, concentratieproblemen en zelfs gezondheidsklachten.

Nu zal dit laatste niet zo snel het geval zijn, maar is het wel belangrijk hier rekening mee te houden. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige manieren, waarmee je eigenlijk vrij gemakkelijk de akoestiek in een ruimte kunt verbeteren. Dit varieert van het aanschaffen van een mooi vloerkleed tot het laten aanleggen van de juiste vloer. Kortom, reden genoeg om even goed op te letten dus.

De vloer
We staan er niet altijd bij stil, maar ook de vloer speelt een belangrijke rol in de akoestiek van een woning of kantoorruimte. Zo hebben gietvloeren bijvoorbeeld niet alleen een isolerende werking als het gaat om warmte, maar ook om geluid. Nu snappen we ook heel goed dat je niet zo even een gietvloer laat aanleggen, maar kan ook een eenvoudig vloerkleed al zorgen voor een hele verbetering. Vooral als je in een pand werkt met meerdere verdiepingen, is het wel zo prettig dat de onderburen geen last hebben van je, wanneer je iedere keer naar de printer of het koffiezetapparaat loopt.

De juiste materialen
Geluid is niets meer dan trillingen. Het is dus belangrijk om deze trillingen tot op zekere hoogte tijdig te kunnen onderbreken om te voorkomen dat je straks ontzettend veel onnodig geluid in een ruimte. Het gebruik van de juiste materialen is hierbij een belangrijke eerste stap. Hierbij kun je denken aan een vloerkleed, gordijnen, maar ook stoffen meubels. Deze materialen zorgen er namelijk voor dat het geluid wordt geabsorbeerd, waardoor je een stuk minder last hebt van het galmen. Daarnaast kun je ook speciale akoestische panelen installeren, die zowel functioneel als ook qua uitstraling een absolute aanrader zijn. Nu is dit wel wat meer voor kantoren.

De juiste indeling
De indeling van een ruimte heeft een grote invloed op de akoestiek. Door bijvoorbeeld de meubels net even op een andere plek neer te zetten, zorg je ervoor dat de geluidsgolven kunnen worden onderbroken. Dus mocht het zijn dat een ruimte erg gehorig is en heb je het gevoel alsof je bij alles wat je zegt een duidelijke echo hoort, dan is het helemaal niet gek om de ruimte eens anders in te delen. Door wat te spelen met hoogtes, kun je al vrij snel verschil merken.

Schakel een specialist in
Het kan soms zo zijn dat je de akoestiek in een ruimte niet helemaal in orde krijgt. Vooral wanneer het gaat om een grote kantoortuin bijvoorbeeld. In dat geval is het raadzaam om een extern bedrijf in te schakelen die hierin met je mee kan denken. Vaak zit het verschil in wat kleine aanpassingen, waardoor het voor de werknemers een stuk prettig wordt om er te werken, vooral wanneer er ook regelmatig moet worden getelefoneerd bijvoorbeeld.


Bovenstaand bericht is afkomstig van een externe bron en betreft geen redactioneel artikel. BHZNet.nl is niet verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van dit bericht.

actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 4.0 °C
  • 0.0 mm
  • 11.5 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet EK2024 Voetbalpoule
BHZNet EK2024 Voetbalpoule BHZNet EK2024 Voetbalpoule
BHZNet Giromanager
BHZNet Giromanager BHZNet Giromanager
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top