Tel. 0321-333169 Peter Evers
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Teakhouten meubelen PolderTEAK
Verkeersschool Kooij&Wallet Verkeersschool Kooij & Wallet
Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen

Huurders huiszwaluwkasten terug uit Afrika

Woensdag 8 mei 2013
Huurders huiszwaluwkasten terug uit Afrika
Foto: Oost Flevoland Woondiensten - met toestemming gebruikt

BIDDINGHUIZEN - In Biddinghuizen zijn 300 zwaluwnestkasten geplaatst in samenwerking met Oost Flevoland Woondiensten (OFW). Van deze nestkast wordt dankbaar gebruikgemaakt door de huiszwaluw.

Deze zomer staan er weer schilderwerkzaamheden gepland door OFW. De zwaluwnestkasten zijn zo opgehangen dat OFW ongestoord haar werkzaamheden kan verrichten en de zwaluw er bijna niets van merkt. Een win-winsituatie. Een mooi geschilderd huis, onderhoud gepleegd en de zwaluw broed gewoon door.

Het is pas echt voorjaar als de huiszwaluw terugkeert uit Afrika. Biddinghuizen weet daar alles van. Nadat OFW honderden woningen moderniseerde in Biddinghuizen, werden er in de afgelopen zeven jaar meer dan driehonderd nestkasten voor de huiszwaluw opgehangen. Mede dankzij het initiatief van Martine Dubois en OFW, is de zwaluw nog te zien in de gemeente Dronten.

Nestkasten
Met het plan om na de modernisering aan de huizen nestkasten op te hangen, klopte Martine Dubois aan bij OFW. Dit plan is door OFW omarmd en in samenwerking met een re-integratieproject vervaardigd.

Dat leidde uiteindelijk tot meer dan 300 nestkasten aan de gevels in Biddinghuizen. Na een telling in 2012 blijkt dat 140 kasten bezet zijn. Dat is bijna 50 procent van de kasten waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt door de huiszwaluwen. Een prachtig resultaat.

Huiszwaluwtil
In 2008 had Biddinghuizen de landelijke primeur van de eerste huiszwaluwtil. Doordat in de gemoderniseerde wijk geen nestkasten konden worden geplaatst, werd de til het alternatief. Een goed alternatief bleek, want de huiszwaluwen, die niet terecht konden op hun oude nestlocatie, installeerden zich met genoegen in de huiszwaluwtil. Ook in Swifterbant en Dronten zijn huiszwaluwtillen geplaatst bij de gemoderniseerde woningen.

In navolging op de eerste til in Biddinghuizen is de huiszwaluwtil een fenomeen geworden in Nederland. Op dit moment staan er 103 tillen in Nederland. De til in Biddinghuizen is helaas de laatste twee jaar niet bezet geweest. Waarschijnlijk zijn alle zwaluwen die de til kenden, omgekomen op hun lange reis naar Afrika. Het is nu wachten tot de til weer wordt ontdekt door de zwaluwen. Want eenmaal in het zwaluwkoppie? Dan komt hij er elk jaar weer terug.


’t Zwaluwvrouwtje
Martine Dubois heeft een grote liefde voor alles wat leeft. Maar vooral aan de huiszwaluwen die aan haar woning nestelen, is ze gehecht. “Een zwaluw aan je huis, is een zwaluw in je hart” vertelt Dubois. Bij de renovatie van haar woning in 2007, zou haar huis glad en strak afgewerkt worden. Daaraan kan een huiszwaluw geen moddernest laten kleven. Hierdoor zouden de vele nestelplekken van de huiszwaluwen in de straat van Dubois verdwijnen. Dat ging haar aan het hart en ze kwam in actie om de kolonies in Biddinghuizen te redden.

Oproep
Ziet u zwaluwen bij uw woning die op zoek zijn naar een nestplaats? Of ziet u zwaluwen die een nest bouwen op een plaats die niet zo geschikt is? Neem dan alstublieft contact op met Martine Dubois. Dan kan er samen gekeken worden om alsnog een nestkast op te hangen op een geschikte plaats.

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Wonen
Sybit | Software op Maat
Sybit | Software op Maat
Adverteerder in de rubriek Natuur
Verkeersschool Kooij&Wallet
Verkeersschool Kooij & Wallet
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top