0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap

Zweefvliegen boven Biddinghuizen

Donderdag 3 oktober 2013
Zweefvliegen boven Biddinghuizen
Foto: Wijkteam Biddinghuizen - met toestemming gebruikt

BIDDINGHUIZEN - Zaterdag 28 september maakte Dick van de Graaf een tocht over Biddinghuizen met een zweefvliegtuig. Een verslag met foto's stuurde hij naar BHZ-Net.

Zweven boven…………. Biddinghuizen
Afgelopen zaterdag was het dan zover: met een zweefvliegtuig zweven boven Biddinghuizen.

Het is altijd een beetje spannend wat het weer gaat doen: zal het droog zijn, staat er voldoende wind en staat de wind goed zodat ik het dorp goed kan zien en foto's maken. Al rijdend naar Biddinghuizen kijk ik richting het zweefvliegveld, het is een stevige oostenwind die er waait en dat betekent dus dat je richting het dorp wordt opgetrokken. Nu nog even kijken of ik vliegtuigen in de lucht zie zweven. En dan kan het eigenlijk niet meer stuk.


De eerste zweefvliegtuigen zie in de lucht zweven en ik zie er ook één die wordt opgelierd. Met een oostenwind wordt er vaak drogere lucht aangevoerd, het zicht is uitstekend dus dat moet helemaal lukken. Ik meld mij bij het clubhuis en er wordt vervoer verzorgd zodat ik mij kan voorbereiden op de zweefvlucht richting Biddinghuizen.

Het is een drukte van belang, veel leden willen omdat de weersomstandigheden zo goed zijn nog optimaal genieten van hun hobby.
Ik meld mij en er wordt een instructeur geregeld die met mij een proefstart wil maken. Een tweezitter staat al klaar, ik kan gelijk instappen en wordt vastgezet in de gordels. En dan wordt het altijd een beetje spannend want ik heb het niet zo op de start. Ik heb al een keertje eerder gevlogen en dan weet je wat je te wachten staat. De lier wordt strak getrokken en dan ineens…………. van stilstand in beweging tot zo'n 100-120 km per uur totdat je de lucht in gaat.


Door de harde wind komen we eigenlijk al snel van de grond en onder een hoek van zo'n 45 graden kiezen we het luchtruim. Het valt reuze mee en ik zie het landschap onder mij voorbij glijden. De startbaan is ca. 1200 meter lang en wij komen op een hoogte van zo'n 450m waar wij ontkoppelen. Het is helemaal geweldig, ik kan genieten van de prachtige vergezichten. Aan de ene kant het Veluwemeer met zicht op de Veluwe en de andere kant het weidse van de polder. Prachtige landerijen die een verscheidenheid van kleuren weergeven.

We zweven aan de rand van Biddinghuizen en hebben goed zicht op het dorp met de uitbreiding van De Graafschap en het Noaberpark. Boven het dorpsbos zoeken we wat thermiek op. Op de meters voor mij zie ik dat wij langzaam stijgen. Zo kunnen we een paar rondjes maken en krijg ik een goed beeld van het dorp. Dit is toch echt genieten om op deze manier de Flevopolder van deze hoogte te kunnen aanschouwen.


We maken ons op voor de landing. In een lange glijvlucht zweven we richting Harderwijk, 2 keer een bocht maken en landing tegen de wind in op de landingsbaan. Als we stil staan op de grond gaat de kap de lucht in, worden mijn gordels losgemaakt en kan ik uitstappen.

Kijkend in oostelijke richting zie ik een groot vliegtuig het is de A380 van Fly Emirates (dubbeldekker). En dan vraag ik mij wel eens af: "Heb ik net de wetten van de natuur gebruikt om te kunnen zweven, hoe is het toch mogelijk om zo'n grote jongen in de lucht te krijgen en te houden?".


Ik sta weer met beide benen op de grond. Het was echt een geweldige belevenis en ik kijk hier dan ook met een erg goed gevoel op terug. Zweven boven Biddinghuizen.

Klik hier voor alle foto's

Dick van de Graaf

Fotoboeken:


nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Zweefvliegen
Adm. Financiële Advisering
Kafa
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 13.2 °C
  • 0.2 mm
  • 15.9 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Tourmanager 2020
BHZNet Tourmanager 2020 BHZNet Tourmanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top