Pelletkachels advies en verkoop Pelletkachels Flevo
Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
Adm. Financiële Advisering Kafa
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change

In vogelvlucht: van kievitsnesten tot de kievitsbloem

Donderdag 30 april 2015
In vogelvlucht: van kievitsnesten tot de kievitsbloem

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: van kievitsnesten tot de kievitsbloem.

Deze keer wil ik jullie graag deelgenoot maken van twee 'zoektochten'. De ene speelde zich af in de Flevopolder en de andere in de uiterwaarden van de IJssel in de buurt van het dorpje Wilsum.
Als eerste ben ik met een weidevogelbeschermer mee geweest om nesten van weidevogels te beschermen. Rondom Biddinghuizen zijn verschillende terreinen waar nesten van weidevogels in kaart worden gebracht en beschermd worden. Dat is hard nodig, want het aantal weidevogels is sterk achteruitgegaan. Vrijwilligers zoeken in weilanden naar nesten van de grutto, kievit, tureluur, wulp en scholekster. De agrariërs kunnen nu om de nesten heen werken. Zo blijven duizenden nesten gespaard.


Het was een bijzondere belevenis om in het veld te lopen en zo nesten op te sporen van diverse soorten weidevogels. Mijn aandacht ging in ieder geval uit naar de kievit want dan kon ik dit meenemen voor dit verhaal. Want wat heeft het nest van de kievit nu te maken met de kievitsbloem?Als je het nest en de eieren vergelijkt met de bloem van de kievitsbloem dan zie je toch wel enige gelijkenissen. De eerste is dat voor het vinden van beide een zeer geoefend oog nodig is. Het is toch wel erg lastig om in grasland nesten en eieren te zoeken. Heb je er één gevonden dan zie je gelijk hoe goed de natuur in elkaar steekt. Prachtig gecamoufleerd liggen er zo maar 4 eieren in een kuiltje bekleed met gras. En dat telt dan ook gelijk voor de kievitsbloemen. Het aantal is met 90% afgenomen maar op een aantal plekken in Nederland zijn ze gelukkig nog wel te vinden. In de uiterwaarden van de Vecht nabij Hasselt en in de uiterwaarden van de IJssel nabij het dorpje Wilsum zijn ze in de 3e en 4e week van april nog te aanschouwen. Als je zo in de uiterwaarden loopt dan lijkt het één bloemenzee van pinksterbloemen en paardenbloemen. Maar ga je op één plek stil staan en verken je langzaam turend het grasland dan zie je daar ineens de prachtig paarskleurende kievitsbloemen. Echt bijzonder, paars gespikkelde kievitsbloemen. En dat is nu de tweede overeenkomst: de kievitseieren zijn gespikkeld en de bloemen van de kievitsbloem ook. Echt bijzonder.

De kievitsbloemen komen in een bijzonder biotoop voor en daar moeten we zuinig op zijn. Zij groeien op koude uiterwaarden, die niet bemest worden en waar de grondwaterstand ook niet te laag is.

Het bijzondere van deze 2 momenten wilde ik graag met u delen. Het ene moment sta je dicht bij een kievietsnest om dat te beschermen, en het andere moment kan je genieten van de kievitsbloemen in een beschermd natuurreservaat. Dit zijn momenten die ik enorm koester want het zit hem toch vaak in de kleine dingen waar je met een goed gevoel op terug kunt kijken.
Dick van de Graaf

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Kapsalon Beautiful Change
Kapsalon Beautiful Change
Adverteerder in de rubriek Wijkpost
Verkeersschool Kooij&Wallet
Verkeersschool Kooij & Wallet
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 9.8 °C
  • 0.0 mm
  • 15.8 °C
Weerstatistieken ->
BHZNet Tourmanager 2020
BHZNet Tourmanager 2020 BHZNet Tourmanager
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top