Gicom Composting Systems Gicom Composting Systems
Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Fruit vers aan huis bezorgd Fruithandel Van Beek
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat

In Vogelvlucht: ransuilen en braakballen

Zondag 18 december 2016
In Vogelvlucht: ransuilen en braakballen

BIDDINGHUIZEN - In de rubriek "In Vogelvlucht" neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: ransuilen en braakballen.

Voor 'In vogelvlucht' heb ik wel eens vaker een stukje over de ransuil geschreven. Voor nu wil ik een aantal andere zaken uitlichten die ik nog niet eerder hebt behandeld.

Wanneer jaagt een uil?
Je kunt aan de kleur van de ogen zien op welk moment van de dag een uil jaagt. Uilen die zwarte ogen hebben jagen in de nacht, bijvoorbeeld de bosuil en kerkuil. De ogen van de ransuil zijn oranje, deze soort jaagt in de ochtend- en avondschemering. Ook zijn er uilen die een gele iris hebben; zij jagen overdag. Dit zijn bijvoorbeeld velduilen en steenuilen.

Als je een uil tegenkomt blijft het toch fascinerend, het heeft iets spookachtigs. Uilen kunnen stil voor zich uitkijken en in de avondschemer geruisloos overvliegen. Dit kunnen zij zo doen, dat je bij jezelf denkt: wat was dat nu?


De ransuil is perfect toegerust in het vangen van muizen, dit is dan ook het belangrijkste voedsel voor hem. De platte kop fungeert als een grote oorschelp. Geluiden die wij als mens niet kunnen horen heeft de ransuil al lang gehoord. Hij kan het kleinste geluidje al waarnemen. De ransuil kan zijn ogen niet draaien vandaar dat zijn kop bijna helemaal kan ronddraaien. Als hij eenmaal een muis heeft gehoord dan komt hij in actie. De uil vliegt geruisloos en de veren zijn zo zacht dat er bijna geen wrijving is. Heel stil vliegt hij op zijn prooi af en dan is het ineens 'bam' en heeft hij de prooi. De muizen slikt hij in één keer door. De uil heeft hierdoor meerdere onverteerbare resten in zijn maag die er als braakbal weer uit komen. Voor onderzoekers is het onderzoeken van braakballen een goede manier om te kijken welke muizensoorten uilen zoal vangen en opeten.

Het is erg lastig om uilen te zien. Nu met de winterdag leven zij in grote groepen in een roestboom. Vaak is dit een den, spar of conifeer. Hierin vallen ze niet op. Echter als wij goed opletten kunnen we op de grond braakballen zien liggen. Hierdoor "verraden" zij zich dus aan hun omgeving. Het is goed opletten maar het wordt dan ook beloond met een prachtig zicht op de ransuil.

Mocht u in deze tijd erop uit gaan, let dan in de buurt van coniferen of dennenbomen op. Misschien dat er onderaan de stam op de grond braakballen liggen en ziet u op enige meters boven u wel een prachtige ransuil. Dit hoeft niet per se in het bos te zijn maar kan zomaar bij u om de hoek zijn.

Dick van de Graaf

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek In Vogelvlucht
Installatietechniek Schaap
Installatietechniek Schaap
Adverteerder in de rubriek Natuur
Sybit | Software op Maat
Sybit | Software op Maat
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top