Hoogeveen Dak & Zinkwerken Hoogeveen Dak & Zinkwerken
PolderTEAK PolderTEAK
Klusbedrijf Johan Bramer Klusbedrijf Johan Bramer
Terrascompleet.nl Terrascompleet.nl
Hoogeveen Multi Service Hoogeveen Multi Service

Waterschap: rivierkreeft dreigt plaag te worden

Maandag 24 juli 2017
Waterschap: rivierkreeft dreigt plaag te worden
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - De Flevolandse sloten hebben er bewoners uit verre landen bijgekregen: visjes uit de Balkan en kreeften uit Zuid-Amerika. De exoten krijgen niet overal een warm onthaal.

Zo is de Amerikaanse rivierkreeft een bedenkelijke aanwinst, omdat die zich ontwikkelt ten koste van het inheemse waterleven. "Het is een verstoring van het ecosysteem", zegt Tjeerd Bles van Waterschap Zuiderzeeland. "Ze horen hier niet thuis."

Schadelijk voor de oevers
De exoot doet ze zich tegoed aan onder meer ongewervelde waterdiertjes en eitjes van karpers. De rode Amerikaanse rivierkreeft kan ook schadelijk zijn voor de oevers, zegt Bles. "Hij heeft de eigenschap veel te graven."

Het is niet duidelijk hoe de soort hier is gekomen. Mogelijk zijn de kreeften via tuinvijvers in de natuur beland. Volgens Bles dreigen ze een plaag te worden. Vooral in de gemeente Dronten komen ze veel voor. De exoot kruipt tegenwoordig zelfs in tuinen en wordt soms doodgereden aangetroffen.

Veel eitjes
Omdat er geen beleid is, mag de soort niet bestreden worden. Zuiderzeeland onderzoekt samen met Naturalis in Leiden naar oplossingen. Intussen wordt de populatie al maar groter, zegt Bles. "De vrouwtjes leggen veel eitjes en de soort heeft geen natuurlijke vijanden."

De kreeft is geschikt voor menselijke consumptie. Bles heeft zijn hoop dan ook gevestigd op beroepsvissers die brood zien in deze dieren en de populatie zo in de hand kunnen houden. "Ze zijn net zo lekker als de Hollandse garnaal."

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Waterschap
AH Jan Schuurhuis
AH Jan Schuurhuis
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top