Kubbeweg 17 De Kubbe BV - Biddinghuizen
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
Kapsalon Beautiful Change Kapsalon Beautiful Change
Installatietechniek Schaap Installatietechniek Schaap
AH Jan Schuurhuis AH Jan Schuurhuis

Oppositie kritisch over kunstwerk Zuiderzeewet

Donderdag 8 februari 2018
Oppositie kritisch over kunstwerk Zuiderzeewet
Foto: Bob Gramsma - www.bobgramsma.com

BIDDINGHUIZEN - Wat koopt de provincie eigenlijk voor de 723.000 euro die Gedeputeerde Staten vraagt voor het kunstwerk ter gelegenheid van 100 jaar Zuiderzeewet? De oppositie in Provinciale Staten weet het niet en is daarom kritisch of zelfs tegen, zo bleek woensdagavond tijdens een commissievergadering.

De provincie wil het jubileumjaar 2018 luister bijzetten met een permanent landschapskunstwerk, het achtste in Flevoland. Gedeputeerde Staten hebben in januari hun voorkeur uitgesproken voor een schetsontwerp van Bob Gramsma. Het monument moet komen in Biddinghuizen, nabij de Elburgerbrug tussen de Bremerbergdijk en Spijkweg.

Om te zorgen dat het kunstwerk er dit jaar klaar is, moeten Provinciale Staten later deze maand een besluit nemen. Collegepartijen D66, VVD en CDA zijn positief, al erkent het CDA 'ja' te willen zeggen tegen een plan dat zij niet kent.

Te vaag
De oppositie vindt het plan te vaag en de kosten van ruim zeven ton te hoog. Van dit bedrag komt 423.000 euro uit een reserve voor dit soort kunstwerken, terwijl de resterende drie ton uit een andere reserve wordt gehaald.

De PVV vindt het bedrag 'buitenproportioneel'. De ChristenUnie verbaast zich over de voortdurende kostenstijgingen en was er vanuit gegaan dat het jubileum 100 jaar Zuiderzeewet totaal niet meer dan een ton zou kosten. De SGP vindt niet uit te leggen dat er ruim zeven ton aan een kunstwerk wordt uitgegeven. 50Plus wil eerst zien waaraan het geld wordt besteed, al vindt de partij wel dat Dronten recht heeft op een iconisch kunstwerk.

Kostenplaatje
D66-gedeputeerde Michiel Rijsberman erkent dat de staten na oktober beter over het totale kostenplaatje hadden moeten worden geïnformeerd, maar stelt dat de bedragen niet nieuw zijn. Het was al lang bekend dat er 423.000 euro voor grootschalige kunstwerken beschikbaar was. Vorig voorjaar bleek dat er drie ton extra nodig was. Dat bedrag hebben de Staten in november al goedgekeurd in de begroting van 2018. Volgens Rijsberman is het totale plaatje nu helder.

Niet goedkoper, niet duurder
Het kunstwerk van Gramsma kan niet goedkoper, maar Rijsberman stelt dat als het duurder wordt de kunstenaar hiervoor opdraait. De provincie hoopt via fondsen extra geld te krijgen dat de eigen bijdrage omlaag kan brengen.

Als de Staten er later deze maand mee instemmen, gaat de kunstenaar in de zomer aan de slag. Gramsma heeft ongeveer twee maanden nodig.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Kunst
Flevolamb
Flevolamb
Adverteerder in de rubriek Veluwemeer
Pelletkachels advies en verkoop
Pelletkachels Flevo
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
zoeken
BHZNet.nl weer
  • 22.0 °C
  • 0.0 mm
  • 18.9 °C
Weerstatistieken ->
gerelateerd nieuws
Agenda 3 dagen Meer agenda ->
Snackbar Twins Snackbar Twins Snackbar Twins
Toevoegen
in de bhznet.nl winkel Alle produkten ->
twitter facebook rss top