Bouwbedrijf HEDI Bouwbedrijf HEDI
Innovatieve oplossingen voor huis en tuin Terrascompleet.nl
0321-337030 Klusbedrijf Johan Bramer
Tel. 0321-333169 Peter Evers
Sybit | Software op Maat Sybit | Software op Maat

Wiebes: Windmolens zitten vliegtuigen niet in de weg

Dinsdag 20 februari 2018
Wiebes: Windmolens zitten vliegtuigen niet in de weg
Foto: Redactie BHZNet.nl

BIDDINGHUIZEN - Minister Wiebes van Economische Zaken gaat zijn best doen om de nieuwe windparken bij Dronten te realiseren, zonder dat die de uitbreiding van Lelystad Airport in de weg zitten. Dat antwoordt hij op vragen van GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger.

Kröger wilde weten in hoeverre de luchthaven gevolgen heeft voor bestaande of nieuwe locaties voor windparken. Het betreft de parken 'Blauw' bij Swifterbant en 'Groen' ten oosten van Dronten en rond Biddinghuizen. Nabij Ketelhaven zijn de hoogste molens van Nederland gepland met een tiphoogte van 248 meter.

Nadelige gevolgen
Wiebes bevestigt dat het vliegveld mogelijk nadelige gevolgen heeft voor de windparken. Maar, schrijft hij: "gezien het grote maatschappelijke belang van zowel de luchtvaart als van de ontwikkeling van windenergie" wordt gezocht naar mogelijkheden om de plannen door te zetten. In overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de luchtvaartsector en de initiatiefnemers van de parken wordt bekeken hoe vliegveld en windparken naast elkaar doorgang kunnen vinden.

De komst van de molens heeft ook gevolgen voor de kleine luchtvaart, die op lage hoogte en op zicht vliegen. Belangenorganisatie AOPA heeft eerder al zorgen geuit over de komst van de molens. Volgens Wiebes bepalen de veiligheidseisen voor het vliegverkeer de randvoorwaarden voor de windplannen.

Onderzoek
Voor de parken Blauw en Groen voorziet de minister geen problemen. Voor het windproject 'West', dat is gepland tussen Dronten en de Knardijk, wordt nog onderzocht of de kleine vliegtuigen daar op zicht goed langs kunnen vliegen.

Bron: Omroep Flevoland

nieuwsrubrieken
Adverteerder in de rubriek Vliegveld Lelystad
Hoogeveen Multi Service
Hoogeveen Multi Service
Adverteerder in de rubriek Windmolens
Pelletkachels advies en verkoop
Pelletkachels Flevo
actueel nieuws
in de bhznet.nl winkel
twitter facebook rss top